Boban i Dejan poklanjaju 25 tona kupusa

Izvor: Politika, 19.Avg.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Boban i Dejan poklanjaju 25 tona kupusa

Nišlije pazare u supermarketima, kojima ne možemo da konkurišemo, pa smo brat i ja odlučili da celokupnu proizvodnju poklonimo, kaže Boban Lazić iz Lalinca

Niš – Porodica Lazić, iz niškog sela Lalinac, poznata po uzgajanju velikih količina poljoprivrednih proizvoda koje prodaje na niškim pijacama ili veletrgovinama, odlučila je da celokupnu ovogodišnju proizvodnju kupusa – pokloni svakome ko je zainteresovan. Na ovaj korak članovi porodice i porodičnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << poljoprivrednog gazdinstva Lazić odlučili su se da bi se, rekli su nam, rešili velikih glavobolja.

– Zasadili smo kupus na više od hektara, kao što već godinama radimo. Proizvodimo i krompir, šargarepu, luk i sve druge povrtarske kulture. Računali smo da će, slično prošloj godini, na primer, cena kilograma kupusa biti solidna, da će se proizvodnja isplatiti. Prošle godine smo za jedan kilogram dobijali, zavisno od perioda u kojem je bila prodaja, od 30 do 50 dinara. Ovog leta, međutim, cena kilograma kupusa je pet–šest dinara, ali ni po toj ceni niko ga ne kupuje. Izgleda da Nišlije, kada im zatreba glavica kupusa, odlaze u supermarkete, gde je cena takva da nikako ne možemo da joj konkurišemo. Zbog toga smo brat i ja odlučili da celokupnu ovogodišnju proizvodnju poklonimo. Ko god dođe, dobiće kupus od nas džabe – obećava Dejan Lazić.

Pozivaju braća Dejan i Boban Lazić bolnice, studentske domove, dečije ustanove, preduzeća koja imaju restorane, privatne ugostitelje... Samo treba da se dođe do Lalinca, nabere i obezbedi prevoz za besplatan kupus, kaže Boban. I objašnjava:

– Bićemo verovatno u gubitku ili možda tek na „pozitivnoj nuli” ako prodajom ostalih proizvoda pokrijemo uloženo prošlog proleća i letos. Što se kupusa tiče, bolje je da ga neko preuzme i pripremi zimnicu za sebe, nego da propadne. Više nam se uopšte ne isplati da ga sečemo i tovarimo, jer treba platiti radnike, niti da ga pakujemo u džakove koje kupujemo, a još manje da odvozimo na kvantašku pijacu za šta treba platiti gorivo i pijačnu taksu. Kao što naš narod kaže, „pojeo ćar vajdu”.

Lazići iz Lalinca kod Niša na hektaru svog plodnog imanja imaju, da se prosto ne poveruje, 25 tona kupusa. Pa, ko voli...

T. Todorović

[objavljeno: 20/08/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.