„Beneton“ u Srbiji šije za ceo svet

Izvor: S media, 02.Feb.2011, 10:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Beneton“ u Srbiji šije za ceo svet

Italijanski “Beneton”, koji je i zvanično preuzeo nišku fabriku tekstila “Niteks”, u početku će u Nišu proizvoditi samo konfekciju.

-Kvalitet će biti isti kao i u najrazvijenijim zemljama sveta, a paralelno sa razvojem proizvodnje ovaj tekstilni gigant će u Srbiji otvarati i nova prodajna mesta - izjavio je Sven Bihler, predsednik firme C h e m Co. koja je generalni zastupnik “Benetona” za jugoističnu Evropu.

Proizvodnja u Nišu će >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << krenuti u maju, a iz novih pogona u koje će biti uloženo 43 miliona evra prvo će izlaziti odeća. U Srbiji će se proizvoditi garderoba, ne i obuća i tašne, što je slučaj u mnogim od 120 zemalja gde “Beneton” posluje. Proizvodnja će biti namenjena prvenstveno izvozu. Planirano je da godišnji obrt u punom kapacitetu fabrike iznosi 72 miliona evra i da do kraja godine pokušaju da proizvede milion odevnih predmeta.

- U Nišu ćemo proizvoditi za ceo svet. To neće biti samo proizvodnja za Srbiju jer bi bilo jako skupo i nelogično raditi robu za svako tržište - kaže Bihler za “Blic”.

U naredne četiri godine “Beneton” u Srbiji planira da zaposli 2.700 ljudi i to ne samo u proizvodnju.

- U Srbiji trenutno imamo oko dvadesetak radnji. U naredne tri godine planiramo da pokrijemo čitavu Srbiju i da otvorimo još 50 do 60 objekata. To znači 400 do 500 novih radnih mesta - kaže naš sagovornik.

U Ministarstvu ekonomije se hvale da je dolazak “Benetona” u Srbiju najveći događaj za srpsku tekstilnu industriju u poslednjih deset godina. Država je ceo projekat podržala sa 9.000 evra po svakom novozaposlenom radniku, što neće biti i jedine olakšice.

- Plan je da slobodnu carinsku zonu proširimo na lokaciju „Niteksa“, u čijem okviru će se formirati i kancelarija carine kako bi se olakšala i ubrzala carinska procedura, s obzirom na to da će proizvodnja biti namenjena izvozu - kažu u Ministarstvu.

Na pitanje da li će usluge šivenja ponuditi i državnim institucijama u Srbiji, kao što su policija ili vatrogasci, Sven Bihler kaže da je “sigurno da će kontaktirati sa nekim institucijama koje budu zainteresirane za njihovu proizvodnju”. S tim u vezi, već su otvorili predstavništvo u Beogradu koje će koordinirati širenje “Bentona” u Srbiji.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.