Beba na aparatima, majka juče sahranjena

Izvor: Blic, 07.Dec.2009, 06:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beba na aparatima, majka juče sahranjena

Lekari na Klinici za prevremeno rođenu decu u Beogradu bore se da stabilizuju stanje devojčice rođene na niškoj Ginekološko-akušerskoj klinici carskim rezom u sedmom i po mesecu sa 1.650 grama težine. Njena majka Danijela S. (35), koja je preminula ubrzo posle porođaja u noći između 4. i 5. decembra, juče je sahranjena u rodnom Vladičinom Hanu. Kod nje je bilo potvrđeno prisustvo virusa AH1N1.

Da li je i beba, koja je popila malo plodove vode, zaražena ovim virusom, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << znaće se danas kad stigne rezultat brisa. Zbog otežanog disanja novorođenče je, inače, priključeno na aparat za ventilaciju (veštačka pluća).

- Videli smo bebu odmah posle rođenja u Nišu, znamo da je na aparatima, danas će je posetiti otac Saša, ranije nije mogao jer smo morali da sahranimo Danijelu. Nemamo zvaničan dokument da je ona imala taj virus gripa. U otpusnoj listi sa Infektivne klinike u Nišu piše da je primljena pod sumnjom na taj grip, ali nigde ne piše da ga ima - govori Ivica S., rođeni brat pokojne Danijele.

Po bratovljevim rečima, kod Danijele je niska temperatura krenula još 23. novembra, pila je čajeve i nije išla kod lekara. Dva dana kasnije, međutim, temperatura je skočila na 38 stepeni Celzijusa, suprug ju je odvezao u despotovačku hitnu pomoć, gde je upućena ginekologu u Vladičinom Hanu, odakle se vratila kući.

- Febricet je malo oborio temperaturu, ali je već sutradan temperatura opet bila 38, pa u despotovačkom domu zdravlja dobija antibiotike i vraćaju je kući. Sutradan, 27. novembra, ponovo se povećava temperatura i po podne odlazi kod lekara opšte prakse u Despotovac, ali se vraća kući nakon analiza krvi i mokraće i dobijene terapije za tri dana - govori Ivica Stanković.

Dan kasnije u hitnoj službi u Ćupriji, posle analize krvi i mokraće, opet je vraćaju kući, a 29. novembra nije imala tegobe.

Sutradan ujutru se zbog manje temperature javlja svom ginekologu u Vladičinom Hanu. On je upućuje pulmologu koji preporučuje "penicilin" i sa dijagnozom bronhitis vraća se kući.

- Uveče, 30. novembra zbog pogoršanja stanja vozimo je u Hitnu pomoć u Vladičinom Hanu, dobija infuziju i uput za Surdulicu, ako joj se pogorša stanje. Iste noći tamo smo je i odveli. U Specijalnoj bolnicu za plućne bolesti u Surdulici specijalizant, međutim, kaže da je to ipak bronhitis, vraća je kući i kaže da se u radno vreme javi direktoru ili nekom iskusnijem lekaru u bolnici - priča brat pokojne Danijele. Ujutru ju je pregledao direktor klinike i saglasio se sa nalazom mladog kolege.

- Nikakav nalaz nije napisao, ali imamo svedoke. On ju je vratio kući, to je bio 1. decembar. Sutradan je odvodimo da primi injekciju u Vladičinom Hanu. Na svoju ruku idemo i kod ginekologa, kardiologa i pulmologa. Kardiolog sugeriše bolničko lečenje, ali da se konsultuje pulmolog. A pulmolog daje recepte i pumpicu za pomoć kod otežanog disanja koje nismo ni stigli da kupimo. Zašto nisu poslušali kardiologa, mi kao porodica ne znamo - dodaje Ivica Stanković.

Po podne je Danijela teško disala, gušila se, iskašljavala krv. Brat kaže da je "bilo strašno".

- Lično sam je odvezao u sanatorijum u Surdulici, doktorka ju je pregledala u mojim kolima i po hitnom postupku, sa bocom za disanje, poslala u specijalnu bolnicu za plućne bolesti Knez Selo kod Niša. Posle dva sata joj i u bolnici pogoršava stanje, pa je prebacuju na Infektivnu kliniku u Nišu gde je morala da bude prikopčana na aparat za disanje - opisuje Ivica Stanković.

Tu se konstatuje "da ne rade oba plućna krila", kaže Danijelin brat. Pacijentkinja je tu bila dva dana.

- Saglasnost za prevremeni porođaj dao je otac deteta, uz saglasnost Danijelinog oca. Nakon konzilijuma su nam predočili da je verovatnoća preživljavanja majke jedan odsto. Drugog izbora nije bilo. Dali smo doktorima odrešene ruke da rade kako misle da treba. Odmah po dobijanju saglasnosti prebačena je na ginekologiju jer su iz Beograda preporučili da se porođaj obavi što je pre moguće - kaže Ivica Stanković.

Danijela nije dolazila svesti, preminula je ne videvši dete.

Direktor Infektivne klinike u Nišu prof. dr Žarko Ranković rekao je za "Blic" da rendgenografija pluća nije rađena jer je bila ušla u osmi mesec trudnoće. Direktor Ginekološko-akušerske klinike Zvonko Pop Trajković kaže za "Blic" da su o stanju porodilje obavljane konsultacije i sa dr Dušanom Stanojevićem, direktorom bolnice "Narodni front" iz Beograda.

Prva žrtva u Valjevu

U Valjevu je u subotu preminuo 55-godišnji pacijent, koji je bio priključen na respirator. Ovo je prva žrtva virusa u tom gradu. Pacijent je, prema saopštenju zdravstvenog centra, primljen na bolničko lečenje pre tri sedmice, sa teškom kliničkom slikom praćenom komplikacijama na plućima. Na lečenju u valjevskoj bolnici nalazi se još 15 pacijenata sa simptomima novog gripa, a njihovo stanje je stabilno.

P.V.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.