Arheološki park Medijana otvoren za posetioce

Izvor: RadioCity.rs, 01.Jul.2016, 00:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Arheološki park Medijana otvoren za posetioce

Na Vidovdan 1936. godine Medijana je počela sa radom kao arheološko nalazište. 80 godina od podizanja muzejske zgrade obeleženo je danas, na ovom lokalitetu. Viši kustost Narodnog muzeja Niš Vesna Crnoglavac kaže da je ovaj objekat podignut zahvaljujući velikoj akciji predvođenoj tadašnjim Istorijsko-etnografskim muzejem.

„Pomogli su i vlast, Banska uprava i građani, koji su donirali građevinski materijal i finansijska sredstva da se podigne sam objekat. Izložba koju >> Pročitaj celu vest na sajtu RadioCity.rs << smo napravili ukazuje nekoliko meseci borbe za podizanje ove zgrade. Poslednjih godina vrše se sistematska istraživanja Medijane, najviše u predelu same Konstantinove vile“, priča Vesna Crnoglavac za City radio.

Zahvaljujući ovim otkrićima vila je istražena i došlo se do novih saznanja o tome kolika je u opsegu, kako je bila ukrašena, o njenom značaju, a koja su predstavljena u novoj publikaciji Narodnog muzeja o Konstantinovoj vili. Medijanu su tokom proteklih decenija posetile desetine hiljada turista.

Poslednjih nekoliko godina bila je zatvorena zbog rekonstrukcije, a od 29. juna će jedan deo nalazišta biti dostupan javnosti. Posete će biti moguće od utorka do petka od 11 do 18 sati, subotom i nedeljom od 10 do 15 sati, a ponedeljkom će Medijana biti zatvorena. Cena karte je 150 dinara za odrasle a 130 dinara za đake, studente i penzionere.

Nastavak na RadioCity.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RadioCity.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RadioCity.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.