Album sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog rata

Izvor: RadioCity.rs, 16.Maj.2018, 01:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Album sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog rata

 
"Za vreme Prvog svetskog rata, do tada najvećeg sukoba u istoriji čovečanstva, naša junačka otadžbina je dala najveće moguće žrtve za svoju slobodu. Najveća žrtva je, u stvari, bio takozvani običan, mali čovek. Rame uz rame vojnici, građani, seljaci, muškarci i žene ugradili su u borbu za slobodu svoje nade, strahove, snove, molitve i osećanja. Ovom izložbom otkrivamo neke od tih priča sa ciljem da na dostojanstven način odamo počast svetlim primerima nesebičnog >> Pročitaj celu vest na sajtu RadioCity.rs << žrtvovanja predaka koji su nas zauvek zadužili." - poručuju organizatori izložbe.
Izložba prikazuje fotografije, ratne dnevnike, vojnička pisma, dopisne karte, spomenice i ostalu istoriografsku građu  učesnika Prvog svetskog rata. To su jedinstvena svedočanstva o ratnim avanturama i stradanjima srpskog vojnika u ratnim  godinama, potisnutog sa stranica svetske istorije, a koje su ponosni potomci – građani Srbije i Srbi u regionu i rasejanju poslali u čast svojih predaka i uvrstili u elektronski Album sećanja pokrenut 2014. godine od strane Saveza potomaka ratnika Srbije 1912-1920, uz blagoslov Njegove Svetosti Patrijarha srpskog gospodina Irineja i u saradnji sa Upravom za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnjih poslova RS. 

Na izložbi će, pored fotografija sa projekta "Album sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog rata", biti prikazane i fotografije, autobiografski spisi, dnevnici, pisma vojnika, razglednice i druga dokumenta od istorijskog značaja u formi video filma „Vaskrs junaka iz Velikog rata“. 
Izložba u Domu vojske u Nišu  priređena je u saradnji sa Komandom Kopnene vojske Srbije i za posetioce će biti otvorena do 25.maja svakog radnog dana od 10:00-17:00  sati. Izložba će biti prikazana niškoj publici i u programu manifestacije „Noć muzeja“ 19.maja u Domu vojske Srbije od 17:00 – 01:00 sati.

Nastavak na RadioCity.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RadioCity.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RadioCity.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.