Agroživ izlazi iz stečaja

Izvor: B92, Beta, 17.Dec.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Agroživ izlazi iz stečaja

Beograd -- Agroživ će nastaviti normalno da radi i na putu je izlaska iz stečaja, a od 1. januara 2009. biće uvedena i nova uprava, najavljuju iz te kompanije.

Predsednik novog upravnog odbora Agroživa Igor Lavš je rekao da je planom reorganizacije predviđeno da od 13 milijardi dinara duga, 5,5 milijardi dinara bude pretvoreno u vlasnički udeo, a 7,5 milijardi dinara su krediti na 10 godina. "Agroživ sada ima 428 vlasnika, a najveći vlasnik je Aik banka iz Niša sa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << oko 17 odsto vlasništva", rekao je Lavš.

Kako je rekao, novi vlasnici su sve banke i preduzeća koji su radili sa Agroživom i ostali u dužničkom odsnosu i koji su prihvatili da pretvore svoja potraživanja prema Agroživu u novi vlasnički udeo.

Lavš je rekao da Agroživ sada ima šest milijardi kapitala, 1.200 zaposlenih i proizvodnju na nivou 70 odsto od nekada prosečne proizvodnje.

"Agroživ planira da ima 1.300 do 1.400 zaposlenih i da ponovo postane najveći proizvodjač pilećeg mesa u Srbiji", rekao je on i dodao da Agroživ ima 50 odsto učešća na tržištu pilećeg mesa u Srbiji.

Ministar trgovine i usluga Srbije Slobodan Milosavljević izjavio je da je ta kompanija i posle uvođenja stečaja sačuvala preko 1.000 radnih mesta i nastavila proizvodnju.

On je rekao da je Agroživ spašen, sačuvano tržišno učešće i da je stečaj vođen kvalitetno.

"Reorganizacija je sledeći posao i ja sam ubeđen da će biti pozitivno završen i da će Agroživ ostati lider u proizvodnji pilećeg mesa", rekao je on.

Stečajni upravnik Stevan Moldovan rekao je da je plan reorganizacije odnosi na 10 godina, ali da očekuje da će Agroživ i pre toga izaći iz stečaja.

Afera Agroživ izbila je 31. marta ove godine kada je policija uhapsila dvojicu direktora te firme i trojicu direktora društvenih preduzeća iz Žitišta zbog sumnje da su izvršili više krivičnih dela i oštetili državu za oko 18 miliona evra. Stečaj nad tom kompanijom uveden je 28. maja 2008. godine, zbog neizmirenih dugova.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.