65.000 evra za Sigurne puteve od kuće do škole u Nišu

Izvor: JužneVesti.com, 18.Maj.2023, 09:17

65.000 evra za "Sigurne puteve od kuće do škole" u Nišu

Anketiranje dece, njihovih roditelja i nastavnog osoblja škole, analiza ankete i utvrđivanje najčešće i najugroženije trase, edukacije dece, deljenje promotivnog materija i opremanje signalizacijom puteve, posao je vredan 7.681.980,00 dinara, piše na Portalu javnih nabavki. Pobednici tog tendera su somborska firma Boja i Signo iz Beograda, ista ona firma koja je ranije izabrana i da za 65.000 evra utvrdi koji je najnebezbedniji pešački prelaz i osvetlii ga.
>> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com <<
Na osnovu usvojenog Programa za rad Saveta za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja na području lokalne samuprave Niš za 2023. godinu Kancelarija za lokalni i ekonomski razvoj (KLER) raspisala je javnu nabavku i izabrala ponuđača za nabavku pod imenom "Sigurni putevi od kuće do škole".

Cilj ovog projekta je da se utvrde najčešće trase kretanja dece od kuće do škole i analiziraju potencijalno opasna mesta, koja se dobijaju anketiranjem dece, njihovih roditelja i nastavnog osoblja škole. Detaljnom analizom anketa, utvrđuju se najčešće i najugroženije trase koje će nakon opremanja, realizacije projekta i edukacije dece učiniti područje bezbednijim za pešačenje dece od kuće do škole - piše u tehničkoj dokumentaciji.

Prosečno dva zaposlena za dva velika posla u Nišu; foto: ARP printscreen Dve ponude su stigle, cena je bila kriterijum, a tročlana komisija izabrala je zajedničku ponudu somborske firme Boja i beogradske Signo.

Ova druga je već poznata Nišlijama jer je pobedila i na tenderu da analizom utvrdi najnebezbedniji pešački u Nišu i uredi ga pojačanim osvetljenjem.

Firma Boja postoji od 1990. godine; foto: APR; printscreen Firma Boja se bavi izradom saobraćajne signalizacije, a od 1990. godine postoji u Somboru. Prema podacima sa APR-a, u 2022. godini prosečan broj zaposlenih bio je 135.

Saradnja somborske i beogradske firme je česta na tenderima sličnih namena u celoj Srbiji, pa su pobeđivali u Pančevu, Gornjem Milanovcu, Kuli...

Zadatak izabranih ponuđača je da pripreme tri vrste ankete i anketiraju ciljne grupe, piše u tehničkoj specifikaciji.

Da bi smo saznali kakve stavove i ponašanja o bezbednosti u saobraćaju poseduju đaci posmatrane škole i kojim se putanjama najčešće kreću od kuće do škole, neophodno je osmisliti i prilagoditi anketu pomenutoj ciljnoj grupi. Da bi smo imali još bolje informacije o bezbednsoti dece u posmatranoj zoni škole, neophodno je osmisliti i prilagoditi anketu koja je namenjena roditeljima anketiranih đaka i nastavnom osoblju posmatrane škole - piše.

Na osnovu ovih anketa, piše u dokumentaciji, potrebno je dobiti informacije o njihovim stavovima o bezbednosti dece u saobraćaju.

Takođe, potrebno je dobiti i mesta koja su po njihovom mišljenju najopasnija po bezbednost dece u saobraćaju u blizini škole i na putanjama koje njihova deca najčešće koriste. Neophodno je da Ponuđač osmisli i pripremi odgovarajuće ankete za svaku pomenutu ciljnu grupu (decu, roditelje i nastavno osoblje), anketira svaku ciljnu grupu posebno, kvalitetno obradi sve prikupljene podatke i prikaže dobijene rezultate - piše.

Nakon izrade projekta, neophodno je postaviti saobraćajnu signalizaciju i opremu puta, a onda slede edukacija dece putem virtuelnog poligona uz prisutvo bar jednog saobraćajnog inženjera i "nabavka i podela promotivno edukativnih materijala".

Kako bi obuka i edukacija dece imala što bolje i trajnije efekte, Ponuđač je u obavezi da obezbedi i organizuje podelu promotivno-edukativnih materijala đacima iz minimalno 2 odeljenja koji prođu obuku na poligonu što će im obezbediti bolju vidljivost u saobraćaju, a posebno u noćnim uslovima i u uslovima smanjene vidljivosti - piše u tehničkoj specifikaciji.

Druga firma koja je dala ponudu i to 11.000 dinara manju, bila je Konkret iz Beograda.

Ugovor je zaključen, prema podacima sa Portala javnih nabavki, 9. maja, a trajaće dva meseca.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.