10 godina Nurdora – godinu dana Roditeljske kuće u Nišu

Izvor: RadioCity.rs, 24.Apr.2014, 18:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

10 godina Nurdora – godinu dana Roditeljske kuće u Nišu

Članovu Nurdora obeležiće 10 godina rada u Beogradu zajedno sa svojim članovima iz podružnica koje funkcionišu u više gradova u Srbiji. U Nišu je to Roditeljska kuća, koja je 27. novembra obeležila godišnjicu rada.

Roditeljska kuća u Nišu
Na inicijativu Nacionalnog udruženja roditelja dece obolele od raka, 27. novembra 2012. godine otvorena je prva Roditeljska kuća u Nišu.
Objekat, u koji se može smestiti 6 porodica, namenjen je deci koja se leče >> Pročitaj celu vest na sajtu RadioCity.rs << na hematoonkološkom odeljenju Klinike za dečje interne bolesti, i koja u pratnji roditelja dolaze iz drugih gradova i mesta Južnog regiona. Prostor ukupne stambene površine 270 m², raspolaže sa pet porodičnih soba, radnom sobom, zajedničkim dnevnim boravkom, kuhinjom, tri kupatila, magacinom i kancelarijom Udruženja.
Odlukom Grada Niša, prostor je NURDOR-u dodeljen na korišćenje na period od deset godinа, tokom kojih će grad biti od svesrdne pomoći, i u pogledu finansiranja režijskih troškova, kao što su elektična energija, komunalni troškovi i drugo.
Jedna od osnovnih strategija prilikom lečenja dece je da provedu što manje vremena u bolnici, zbog čega većina prima terapiju preko dnevne bolnice. Otvaranje Roditeljske kuće u značajnoj meri unapređuje kvalitet lečenja, jer deca vreme provode u toplom kućnom ambijentu, umesto u bolnici. Besplatan smeštaj u Roditeljskoj kući predstavlja, ne samo psihosocijalnu, već i značajnu materijalnu podršku porodicama, s obzirom da životni troškovi dupliraju tokom lečenja, a da je čak 80% naših porodica socijalno ugroženo.
Nagrada Osmeh na dar
Projekat Roditeljska kuća u Nišu osvojio je 3. mesto na ovogodišnjem konkursu fondacije Mesta u srcu za najpozitivniju građansku inicijativu i tom prilikom NURDOR-u je uručena diploma i ček u iznosu od 100.000,00 dinara.
Broj porodica koje su boravile u kući
Roditeljska kuća primila je prvu porodicu 12. decembra 2012. godine. U proteklih godinu dana u kući je boravilo 15oro mališana sa svojim roditeljima, tokom tkz. ambulantnog lečenja. Prijem porodica vrši se u saradnji sa hemato-onkološkim odeljenjem Klinike za dečje interne bolesti. Kapacitet kuće bio je popunjen u prvoj polovini avgusta 2013. godine, kada je u Kući boravilo 5 porodica.
Uređenje parkića
Zahvaljujući JKP Gorica i Direkciji za izgradnju grada Niša, dobili su mali park za igru mališana i predah roditelja. Zelena površina oplemenjana je ljuljaškama za decu i novim klupama.

Volonteri
Pomoć volontera je dragocena u uređenju Roditeljske kuće, promotivnim aktivnostima, radionicama i druženju sa mališanima tokom njihovog boravka u kući i na hematoonkološkom odeljenju Klinike za dečje interne bolesti. U julu i avgustu 2013. godine, osim Nurdorovih volontera, u aktivnostima su učestvovali i praktikanti iz inostranstva u saradnji sa AIESEC-om. Organizovane su 2 edukacije za volontere u junu i oktobru 2013, za 56 volontera. Volonteri su poklonili 600 volonterskih sati. Volontersku pomoć pružaju članovi Nurdora, roditelji, medicinsko osoblje u pripremi i organizovanju akcija.
Nabavka sredstava za higijenu i dugotrajnih namirnica
Kontinuiranu podršku u snabdevanju dugotrajnih namirnica i sredstava za ličnu higijenu, kao i kućnu hemiju u Roditeljskoj kući ostvaruju uz pomoć donacija i humanitarnih akcija prijatelja.
Saradnja NURDOR-a i Kliničkog centra Niš
Ova saradnja je od velikog značaja za poboljšanje kvaliteta života i lečenja mališana i pružanja podrške porodicama. Ogleda se u smeštaju dece i porodica u Roditeljskoj kući, organizovanom prevozu dece i roditelja, pružanju psiho-socijalne podrške roditeljima kroz projekat Šoljica razgovora, organizovanju edukacija za medicinsko osoblje, volontere, kao i opremanju hemato-onkološkog odeljenja aparatima, medicinskom opremom.

Za ovih godinu dana u Roditeljskoj kući mogu da se pohvale dobrim rezultatima, a neki od njih su da je obezbeđivanjem prostora za smeštaj i boravak dece koja se leče od maligniteta i njihovih roditelja, obezbeđen i kvalitet života i lečenja dece tokom trajanja lečenja u zaštićenim uslovima, u prijatnijem ambijentu i domaćoj atmosferi, da su osnaženi roditelji kroz pružanje zdravstvene obuke, psiho-socijalne podrške, razmene iskustava sa roditeljima tokom boravka u kući i slično.

U ostvarivanju ovih i drugh rezultata Roditeljskoj kući u Nišu pomogli su brojni donatori.

Nastavak na RadioCity.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RadioCity.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RadioCity.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.