Svetski rege sastav “Inner circle” otvara “Nišvil”

Izvor: JužneVesti.com, 07.Feb.2018, 16:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svetski rege sastav “Inner circle” otvara “Nišvil”

Legendarni jamajčanski sastav Inner circle, poznat po numerama Bad Boys i Sweet (A la la la la Long) otvoriće ovogodišnji Nišvil 9. avgusta u niškoj Tvrđavi. To će biti njihov prvi nastup u Srbiji, u okviru svetske turneje povodom velikog jubileja - 50 godina postojanja.

Bend su osnovala braća Ian i Rodžer Luis 1968. godine, u Kingstonu na Jamajci, kažu organizatori, a jedan >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << od njihovih najvećih uspeha je prestižna "Gremi" nagrada. Jedni su od najcenjenijih rege sastava, koji je ostvario veliki uspeh još sredinom sedamdesetih.

Razvili su poseban stil jamajčanske muzike, mešajući je sa pop uticajima, dodaju, a njihov kreativni duh je kroz moć regea u živim nastupima dozvolio bendu da napravi iskorak iz tradicionalnog rege zvuka, u svojevrsni crossover.

Inner Circle svojevremeno dobija priliku da nastupa na dosta velikih svetskih festivala, gde su hedlajneri najveće pop i rock ikone poput Eltona Džona, Vana Morisona, Džimija Pejdža, Roberta Planta i mnogi drugi - dodaju organizatori.

Viši nivo međunarodnog uspeha su postigli devedesetih, a naslovna numera sa albuma Bad Boys je postala broj 1 na svim evropskim područjima i rasprodata je u oko 7 miliona primeraka. Na 25-godišnjicu od kad je pesma izašla, označena je kao najsviranija rege numera širom sveta.

Možda najveći hit ovog sastava Sweat (A La La LA Long) je eksplodirala nedugo zatim i bila među prvim na listama u više država Azije, Južne Amerike, u Australiji i Novom Zelandu, kao i u Evropi gde je postala najpopularnija u Nemačkoj i ostala broj 1 puna 3 meseca - kažu organizatori.

Prestižnu "Gremi" nagradu osvojili su 1993. za najbolji rege album, a naredne godine su sa albumom Reggae Dancer ponovili uspeh i dobili drugu nominaciju za ovu nagradu.

Suosnivač i gitarista Rodžer Luis kaže da je rad na savremenim rege delima poslednjih godina, njihov način pristupa novoj generaciji.

Svi smo mi jedno, bez obzira na naše različite ideje, a muzika je najbolji način da dobro komuniciramo. Muzika je najviši jezik. Ona prevazilazi politiku, geografiju i boju kože, prevazilazi sve stvari koje odvajaju ljude. Naziv Inner Circle znači porodica, a to je ono što jesmo. Svi smo posvećeni bendu i jedni drugima i to nas čini jakim - navodi Luis.

Podsetimo, ove godine bi na Nišvilu trebalo da bude otvoren prvi džez muzej i nastupiće bubnjar Omar Hakim, a nagradu za životno delo će dobiti Lazar Lale Tošič, koji će nastupiti sa svojim kvintetom. Biće upriličen i jednodnevni program "Nešvil u Nišvilu", posvećen američkoj kulturi.

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.