Hristos Grimpas otvara 46. NIMUS

Izvor: RadioCity.rs, 05.Nov.2020, 15:49

Hristos Grimpas otvara 46. NIMUS

Gradski krizni štab je doneo odluku da se muzičke svečanosti ipak održe, uprkos nesigurnoj epidemiološkoj situaciji u Nišu i porastu broja zaraženih u zemlji. Mi imamo određene manifestacije koje su od ogromne važnosti za grad poput Nišvila, Filmskih susreta i Niških muzičkih svečanosti. NIMUS je dobio saglasnost štaba za vanredne >> Pročitaj celu vest na sajtu RadioCity.rs << situacije i epidemiologa u Nišu Instituta za javno za zdravlje, jer se u Simfonijskom okrestru sve vreme te mere i održavaju, odnosno održavaju se koncerti i ne postoji bojazan da će doći do neke zdravstveno nebezbedonosne mere po građane. Jako nam je bino da ustanove kulture nastave da rade i održavaju svoje redovne programe, kaže Adriana Anastasov, gradska većnica za kulturu.
Direktor Niškog kulturnog centra, Srđan Savić kaže da je po tradiciji  Niški kulturni centar zajedno sa Simfonijskim orkestrom i ove godine, upkos situaciji, dobio mogućnost da organizuje Niške muzičke svečanosti, i dodaje da kada se organizatori i publika pridržavaju svih neohodnih epidemiloških mera nema opasnosti od širenja virusa.

U jeku pandemije koja nas je zadesila možemo da se pohvalimo sjanim imenima umetničke muzike koja će nastupiti u Nišu. Na festivalu će biti izvedeno pet koncerata.  Jedno od najznačajnih imena je Hristos Grimpas, česlista koji održava koncerte širom sveta. Prvi čelista Solunskog simfonijskog orkestra.  Pored njega tu su i naši zapaženi muzičari poput legendarne pijanistkinje Nade Kulundžije,  koja će nastupiti sa modernim programom, a tu je i Nemanja Stanković, najmaleđi doktor umetnosti u Srbiji, kaže Svetozar Vezenković, direktor Niškog Simfonisjkog orkestra.
Vezenković dodaje  da će u okviru NIMUS-a biti izvedeni premijerni koncerti. Niška publika će imati priliu da  po prvi put čije izvođenje dela Sol Invictus, kompozitorke Ane Kazimić koja je ovo delo napisala povodom 1700 - te godišnjice od donošenja Milanskog edikta, a posvetila ga je Niškom Simfonijskom orkestru. Ovo delo će zatvoriti ovogodišnju svečanost.
Cena karata iznosi 400 za  četvrti i peti i šesti red i 250 dinara od sedmog do trinasetog reda. Broj mesta je ograničen, pa će ovogodišnje svečanosti moći da prati samo 77 Nišlija. Karte se mogu kupiti u holu svečane sale Simfonijskog orkestra od 8h do 19h.
 
Program festivala:


6. novembar Svečano otvaranje 46. NIMUS-a
 Niški simfonijski orkestar
Solista: Hristos Grimpas - violončelo
Dirigent: Svilen Simeonov
Program: A. Vivaldi, M. Bruh, A. Dvoržak
Кoncertna sala NSO, u 20h. 
 
7. novembar  Nemanja Egerić - klavir
Oliver Messiaen: Dvadeset pogleda na dete Isusa, izbor komada
 Кoncertna sala NSO, u 20č. 
9. novembar Nada Кolundžija - klavir
Multimedijalni koncert
Moj prijatelj klavir
 Program: A. Vrebalov, J. Veličković, S. Ten Holt, M. Nas, DŽ. Vulf...
Кoncertna sala NSO, u 20h. 
 
10. novembar 
Nemanja Stanković – violončelo
 Maja Mihić – klavir
 Program:  L. V. Betoven , A. Pert, O. Bogdanović, I. Stravinski
 Кoncertna sala NSO, u 20h. 
 
12. novembar  Svečano zatvaranje festivala
 Niški simfonijski orkestar
Solista: Saša Mirković - viola
Dirigent: Milena Injac
Program: A. Кazimić, D. Jovanović, Š. Guno
Кoncertna sala NSO, u 20h.

Nastavak na RadioCity.rs...






Povezane vesti

Na NIMUS-u pet koncerata, pleksiglas između publike i scene

Izvor: JužneVesti.com, 05.Nov.2020

46. Niške muzičke svečanosti u petak, 6. novembra otvoriće grčki čelista Hristos Grimpas izvođenjem Vivaldijevog kocerta za violončelo i gudače, najavili su iz Niškog simfonijskog orkestra. Tokom NIMUS-a biće održano 5 koncerata, a zbog epidemiološke situacije, između publike i scene biće...

Nastavak na JužneVesti.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RadioCity.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RadioCity.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.