Tahrir nije primio budućeg predsednika Egipta

Izvor: Vostok.rs, 30.Maj.2012, 17:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tahrir nije primio budućeg predsednika Egipta

30.05.2012. -

U ponedeljak uveče na trg Tahrir u Kairu i ulice drugih gradova izašle su stotine demonstranata. Oni smatraju da su rezultati izbora falsifikovani. Revolucionarni omladinski pokreti, niz političkih stranaka i društveni poslenici su krajnje nezadovoljni izlaskom u drugi krug poslednjeg premijera Hosnija Mubaraka Ahmeda Šafika kao i njegovog oponenta Muhameda Mursija. Egipatska "ulica" smatra da je revolucija 25. januara ukradena od njih od strane ovih političkih >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << poslenika i poziva na novi narodni ustanak. Čuju se zahtevi da se ukinu rezultati izbora i da se ponovo glasa za kanidate revolucionarnih snaga, bez učešća Mursija i Šafika.

Situaciju u Egiptu uoči drugog kruga glasanja, a on je zakazan za 16-17. juni, prokomentarisao je direktor Instituta za Afriku RAN Aleksej Vasiljjev.

Jednima se ne dopada što u zemlji jačaju islamisti, zato oni protestvuju protiv njih. Drugima se ne dopada što je predstavnik prethodnog režima popularan i može da postane predsednik. Protestni pokret sa dve strane je moguć. Takozvana internet-omladina, liberalno raspoložena omladina skoro da nije mogla da uvede u parlament svoje kandidate, ali ona je imala vodeću ulogu u organizaciji januarske revolucije. Ne odgovara joj ni jedan ni drugi kandidat. Protesti će se nastaviti, ali nema drugog puta osim da se sprovedu izbori i da se shvati volja Egipćana.

Da li je mogućan bojkot drugog kruga izbora od strane dela revolucionarnih, levih i pariotskih snaga zemlje ili će ipak biti reči o stvaranju novih političkih konfiguracija? Svoju tačku gledišta za Glas Rusije izrazio je direktor Međunarodnog centra za futorološka strateška istraživanja u Kairu, doktor Adel Sulejman.

Postoje pozivi na bojkot od strane nekih revolucionarnih snaga i dela omladine. Ipak takvi pozivi nose uglavnom individualni karakter i nisu zasnovani na jedinstvenom stavu, zato mislim da oni neće uticati na tok izbora. Osnovni politički tkovi teže pre da dostignu razumevanje sa Braćom muslianima radi dobijanja odgovarajućih garancija i privilegija, nego što su skloni bojkotu izbora. Sada strane šalju jedna drugoj signale. I to je svojevrsni način pritiska na drugu stranu. Vidimo etapu političkog cenkanja u toku kojeg svaka strana pokušava da izvuče maksimalnu korist.

Šef Visoke komisije za predsedničke izbore Faruk Sultan proglasio je održane izbore demokratskim i transparentnim. Međunarodni posmatrači su istakli da su oni prošli organizovano i bez ozbiljnih prekršaja.

Izvor: Golos Rossii, foto: EPA
Pogledaj vesti o: Nemiri u Egiptu

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.