Revolucija - razlog više da se poseti Egipat

Izvor: Blic, 05.Mar.2011, 15:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Revolucija - razlog više da se poseti Egipat

Mladi Egipćani pokrenuli su kampanju “Egipat je bezbedan”, a učesnici kampanje čiste nacionalne spomenike, dok taksisti posetiocima nude vožnju po čuvenom kairskom trgu Tahrir, gde su se okupljali demonstranti.

Egipat, sa bogatom istorijom stare egipatske civilizacije, peskovitih plaža i toplog mora, bio je omiljena turistička destinacija, ali posle protesta praćenih nemirima, i odlaska predsednika Hosnija >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Mubaraka, turizam u regionu je opao.

Pre krize, Egipat je ubirao oko 280 miliona dolara nedeljno od turizma.

Umesto predugih redova za kupovinu ulaznica, i gomile turista koji šetaju unaokolo, čudo antičkog sveta - Giza, gde se nalaze Velika sfinga, piramide i brojni drugi hramovi, gotovo prazni.

Zbog toga, mladi Egipćani su pokrenuli kampanju "Egipat je bezbedan”, iako je život u Egiptu i dalje daleko od normalnog.

Nakon što su se osamnaestodnevne demonstracije završile, a Mubarak 11. februara podneo ostavku, mnoge škole su i dalje zatvorene, a demonstranti protestuju zahtevajući da svi Mubarakovi saveznici izađu iz vlade.

- Što se tiče oživljavanja turizma, trenutno je problem Libija, ne mi. Ceo region je trenutno usijan - rekao je direktor egipatske turističke kompanije "Silvija turs”, Karim Mohsen.

Po izbijanju demonstracija mnogobrojne vlade su upozorile svoje građane da ne putuju u Egipat, a na desetine hiljada onih koji su se zadesili tada na nekoj od egipatskih destinacija, vraćeni su kućama.

Osamnaestodnevne demonstracije

Oscilacija u dolasku turista bilo je i ranije, i to posle napada ekstremista koji su ubili 58 turista i četvoricu Egipćana u drevnom hramu u blizini Luksora 1997. godine. A bilo ih je i u periodu od 2004. do 2006. godine, nakon što se dogodila serija samoubilačkih napada u letovalištima na Crvenom moru, nakon čega su se turisti bojali da posete region.

- Turizam u Egiptu se možda razboleo, ali nikada neće umreti - rekao je vodič i egiptolog, Vagih Tabit.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.