Nemiri u Egiptu: Oštećeno blago Tutankamona

Izvor: Blic, 30.Jan.2011, 11:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemiri u Egiptu: Oštećeno blago Tutankamona

Najmanje 102 osobe su poginule, a na hiljade su povređene u Egiptu od početka antivladinih demonstracija u utorak, saopštili su danas bezbednosni i bolnički izvori. Samo juče su poginule 33 osobe. Blic online će vas na ovom blogu tokom celog dana obaveštavati o najnovijem razvoju događaja na severu Afrike.

10:40 - Oštećeno blago Tutankamona

Žrtva haosa i pljačke je, uprkos zaštiti vojske i zaposlenih ali i građana, bio i Nacionalni muzej u Kairu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << a štetu je sinoć u kratkom nasrtaju pljačkaša pretrpelo i blago iz grobnice Tutankamona.

Šef državnog saveta za antikvitete, arheolog Zahi Havas, izjavio je da su uništene dve faraonske mumije i da su drugi artefakti izbačeni iz polupanih staklenih vitrina, javlja AP. Havas, međutim, tvrdi da iz muzeja ništa nije izneseno i da je Tutankamonova kolekcija danas bezbedna. Neki artefakti iz te kolekcije jesu oštećeni, ali šteta nije nepopravljiva. Bezbedna je i zlatna maska dečaka faraona

stara 3.300 godina.

10:03 - Brobe između beduina i vojske na Sinaju

Iz drevnog manastira svete Katarine na Sinaju u Jerusalimsku patrijaršiju su stigle vesti o "nejasnom stanju" na ovom egipatskom poluostrvu i o borbama između lokalnih beduina i vojske.

09:36 - Čuvari kvartova naoružani šipkama

Nekoliko hiljada zatvorenika pobeglo je sinoć iz zatvora Vadi Natrun, oko 100 kilometara severno od Kaira, saopštio je danas jedan bezbednosni izvor. Taj izvor je rekao da je hiljade zatvorenika, među kojima veliki broj muslimanskih ekstremista koji su više godina u zatvoru, kao i obični kriminalci, pobeglo posle zatvorske pobune u kojoj su od čuvara uspeli da otmu oružje.

Vojska koja je na ulice izvela pojačanja pozvala je sa svoje strane narod da se sam zaštiti od pljački. Organizovani su čuvari kvartova naoružani šipkama da štite stanovnike od brojnih huligana koji pljačkaju radnje i stanove. Vojska je takođe pozvala stanovništvo u Kairu, Aleksandriji i Suecu da poštuje policijski čas koji je na snazi od 14 sati popodne do 6 ujutro.

09:30 - Mubarak da ode "što pre, za dobrobit Egipta"

Opozicija: Mohamed el Baradej

Istaknuti egipatski opozicionar, bivši šef Međunarodne agencije za atomsku energiju i nobelovac Mohamed el Baradej, ocenio je da su Mubarakove promene u vladi nedovoljne i ponovo pozvao dugogodišnjeg šefa države da ode "što pre, za dobrobit Egipta". Iz sveta stigli su brojni pozivi za reforme i kraj nasilja, dok Mubarak daje utisak da želi da zadrži vlast, navodi agencija Frans pres. Mubaraku su solidarnost izrazili saudijski i palestinski lideri.

Američki predsednik Barak Obama je ponovo pozvao Mubarakov režim, koji je glavni saveznik SAD u arapskom svetu, da sprovede reforme i da pokaže uzdržanost. U zajedničkoj izjavi, lideri Francuske, Nemačke i Velike Britanije pozvali su egipatske vlasti da počnu "proces promena" i da izbegnu upotrebu sile.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.