Nastavljeno suđenje Mubaraku

Izvor: B92, 05.Sep.2011, 14:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavljeno suđenje Mubaraku

Kairo -- Pred egipatskim sudom danas je nastavljeno suđenje svrgnutom predsedniku Hosniju Mubaraku, optuženom za korupciju i ubistva stotina demonstranata.

Pristalice i protivnici Mubaraka okuplie su se ispred sudnice. Policija pokušava da spreči ozbiljnije incidente između dve grupe.

Očekuje se da će prvi svedoci protiv bišeg čelnika Egipta biti visoki oficiri policije

Mubarak (83), >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koji je zbog problema sa srcem na bolničkom lečenju od aprila, prebačen je do zgrade suda helikopterom, a u sudnici se nalazi iza rešetaka, rekao je jedan očevidac, prenele su agencije.

Sud je odlučio da današnje saslušanje neće biti prenošeno preko televizije, za razliku od prethodna dva ročišta. Planirano je da budu saslušana četiri svedoka.

Istovremeno, više desetina Mubarakovih pristalica i protivnika sukobilo se u blizini zgrade suda i specijalna policija, koja obezbeđuje zgradu, morala je da interveniše kako bi ih razdvojila.

Na današnjem saslušanju izvodiće se dokazi o odgovornosti svrgnutog predsednika za ubistva demonstranata tokom pobune protiv Mubarakovog režima u januaru i februaru, kada je ubijeno oko 850 ljudi.

Sud treba da ustanovi da li je naređenje za otvaranje vatre na demonstrante izdalo ministarstvo policije ili je u to bio umešan i Mubarak.

Ukoliko bude proglašen krivim za ubistva, Mubarak bi mogao da bude osuđen na smrtnu kaznu.

Ovo istorijsko suđenje počelo je 3. avgusta pred kaznenim sudom na periferiji Kaira, jedinim koji ima mandat da sudi bivšem šefu države. Drugo saslušanje je održano 15. augusta.

Mubarak je, posle tri decenije na vlasti, napustio položaj 11. februara.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sukobi pred suđenje Mubaraku

Izvor: RTS, 05.Sep.2011

Pristalice i protivnici bivšeg egipatskog predsednika Hosnija Mubaraka sukobili su se u pokušaju da uđu na suđenje Mubaraku, jednom njegovom ministru i četvorici sinova. Snage reda razdvajaju i timove optužbe i odbrane u sudnici...Suđenje svrgnutom predsedniku Egipta Hosniju Mubaraku nastavljeno...

Nastavak na RTS...

Sud Mubaraku odložen do 7.septembra

Izvor: Vostok.rs, 06.Sep.2011, 13:39

06.09.2011. -..Sud bivšem predsedniku Egipta Hosni Mubaraku, njegovim sinovima i bivšem rukovodstvu MUP-a zemlje je odložen do 7.septembra. Na sudskoj sednici u ponedeljak je došlo do tuče. Advokati i publika su bacali obuću jedni na druge, sudija je bio primoran da objavljuje pauze. Na trgu ispred...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.