Mubarak u bolnici, protesti na Trgu Tahrir

Izvor: Kurir, 02.Jun.2012, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mubarak u bolnici, protesti na Trgu Tahrir

Nekoliko hiljada pristalica Muslimanskog bratstva krenulo je prema centralnom trgu u Kairu da bi protestovali zbog doživotne presude bivšem egipatskom lideru

KAIRO - Bivši egipatski lider Hosni Mubarak primljen je u zatvorsku bolnicu nakon što mu je nešto ranije pozlilo po dolasku u zatvor gde bi trebalo da izdržava kaznu doživotne robije na koju je ranije danas osuđen, prenosi državna egipatska agencija MENA.

Prethodno je egipatska državna >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << televizija javila da je Mubarak pretrpeo srčani udar, ali ta vest nije potvrđena, prenela je agencija Ansa.

"Mubaraku je naglo pozlilo i u toku je ukazivanje prve pomoći u helikopteru", navela je državna TV izveštavajući o prebacivanju bivšeg egipatskog lidera u zatvor.

Mubarak je do zatvora Torah prebačen helikopterom, ali je on odbio da izađe, a potom mu je pozlilo.

U međuvremenu, nekoliko hiljada pristalica Muslimanskog bratstva krenulo je prema centralnom trgu Tahrir u Kairu da bi protestovali zbog presude Mubaraku.

Egipatski sud je ranije danas osudio na doživotnu kaznu zatvora Mubaraka koji je proglašen krivim za ubijanje demonstranata tokom prošlogodišnjih masovnih protesta u kojima je zbačen s vlasti.

Ispred sudnice je posle izricanja presude izbio sukob kada su demonstranti ljuti zbog ishoda suđenja gađali kamenicama policiju koja je obezbeđivala sudnicu.

Mubarak je proteklih meseci držan u predsedničkom apartmanu u jednoj kairskoj bolnici. Lekari koji ga leče tvrde da je slab i da je smršao zbog toga što odbija da jede, kao i da pati od depresije.

Mubarakov advokat je najavio da će podneti žalbu.Muslimansko bratstvo je pozvalo na masovne proteste zbog presude kojom su bivši egipatski predsednik i njegov ministar unutrašnjih poslova Habib al-Adli osuđeni na doživotni zatvor zbog ubijanje demonstranata tokom prošlogodišnjih masovnih protesta, dok su šestorica bivških komandanata policije oslobođeni.

Ovakva presuda znači da su pali šef režima i njegov ministar unutrašnjih poslova, ali je ostatak režima ostao, navelo je Muslimansko bratstvo, dodavši da "ukoliko dokazi podneti sudu nisu dovoljni, treba suditi agencijama koje su prikrile dokaze".

"Ako su policijski komandanti nevini, ko je onda ubijao demonstrante?"upitao je i visoki funkcioner Muslimanskog bratstva Mahmud Gozlan.
Pogledaj vesti o: Nemiri u Egiptu

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.