Kairo: Pregovori vlade i opozicije

Izvor: B92, 06.Feb.2011, 14:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kairo: Pregovori vlade i opozicije

Kairo -- U Egiptu počeo dijalog vlasti i opozicije u kom po prvi put učestvuje i do sada zabranjeno Muslimansko bratstvo.

Trinaestog dana masovnih protesta u Egiptu vlast i opozicija seli su za pregovarački sto.

Dogovoreno je da se formira Komitet za promenu Ustava, omogući slobodan rad medija kao i da se oslobode svih uhapšeni od početka demonstracija protiv predsednika Hosnija Mubaraka.

Učesnici razgovora složili su se da se ukine i zakon o vanrednom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << stanju "kada to dozvoli bezbednosna situacija u zemlji".

Prvi put posle 50 godina za pregovaračkim stolom našli su se i predstavnici Muslimanskog bratstva najjače, iako zabranjene, opozicione organizacije.

Državni egipatski mediji prenose da je na sastanku dogovoreno da amandmani na Ustav budu dogovoreni do sredine marta, a rešavanje žalbi političkih zatvorenika da se razmatra odmah.

Vlast, navodno, više neće ograničavati rad medija niti će ometati korišćenje Interneta i usluga mobilne telefonije, a sudovima u zemlji biće naloženo da se odlučnije bore protiv korupcije.

Predstavnici opozicije ističu da sumnjaju u iskrene namere vlasti kojoj se pripisuje pokušaj da razvodni proteste i umanji njihov značaj.

Neki, poput nobelovca Muhameda el Baradeja nisu čak želeli ni da učestvuju na razgovorima sve dok predsednik Hosni Mubarak ne podnese ostavku.

Na njegovom odlasku insistira i najjača opoziciona grupa Muslimansko bratstvo, kaže predstavnik te organizacije Rašad Mohamed ej Bajumi.

"Momentalni odlazak režima na čelu sa Hosnijem Mubarakom, ukidanje vanrednih mera koje traju već trideset godina i dale su snagama bezbednosti neograničenu moć, raspuštanje parlamenta koji je sastavljen posle krađe na izborima, konačno tražimo oslobađanje svih političkih zatvorenika”, prenosi on zahteve Muslimanskog bratstva.

Inicijator nacionalnog dijaloga, potpredsednik egipta Omar Sulejman uoči sastanka sa opozicijom odbacio je zahtev da se predsednik Hosni Mubarak povuče pre redovnih izbora koji su planirani za septembar.

Umesto ostavke za sada je najavljeno samo da se Mubarak neće ponovo kandidovati za predsednika niti će to učiniti njegov sin.

Pokušaji da se život vrati u normalu

Iako se okupljanja na glavnom trgu u Kairu nastavljaju, Vlada pokušava da normalizuje život u zemlji. Ponovo je uspostavljen saobraćaj, a Egipćani mogu da podignu ograničene svote novca iz banaka i sa bankomata

Muslimanski demonstranti se mole na ulicama Kaira (Beta)

"Prema instrukcijama koje smo dobili otvorili smo banku u 10 i radićemo do pola 2 popodne. Ako tada ustanovimo da veliki broj klijenata i dalje čeka, učinićemo sve da ih sve uslužimo”, kaže bankar Adel al Asis.

U centru protesta, na kairskom Trgu oslobođenja tenzije kao da popuštaju, umetnici prave skulpture od ruševina i otpadaka, a demonstranti - muslimani i hrišćani - zajedničkom molitvom pokazuju jedinstvo nacije.

Učesnici protesta tako demantuju navode da su mozak pobune pristalice pomenutog Muslimanskog bratstva.

Predstavnici te opozicione organizacije umiruju brojne zapadne diplomate i analitičare tvrdeći da ne nameravaju da od Egipta stvore islamističku državu.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun, pridružio se stavovima Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da je "mirna tranzicija liderstva" najbolje rešenje za Egipat ali i čitav Bliski istok.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.