Egipatska vojska sprovodila „test nevinosti“

Izvor: S media, 28.Jun.2011, 11:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Egipatska vojska sprovodila „test nevinosti“

Egipatska vojska je priznala da je sprovela "test nevinosti" kod 18 žena kako bi se zaštitila od optužbi za silovanje.

Amnesti internešenel tvrdi da su vojne vlasti Egipta priznale sprovođenje takozvanog „testa nevinosti“ nad ženama učesnicima nedavnih protesta.

Egipat: Policajca kaznili smrtnom kaznom!

General Abdel Fatah al-Sisi, član vojnog saveta koji vlada Egiptom od svrgavanja predsednika Hosnija Mubaraka, rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << je, kako prenosi AP, da je test bio način da se vojska zaštiti od optužbi za silovanje.

Egipat otvorio prelaz s pojasom Gaze posle četiri godine

Al-Sisi je rekao da vojska ubuduće neće više sprovoditi takve testove.

Optužbe za sprovođenje „testova nevinosti“ pojavile su se, nakon protesta od 9. maja na trgu Tahrir u Kairu, kada je grupa muškaraca napala učesnike protesta i vojska morala silom da otera demonstrante.

AI je ustanovio da je kod 18 žena silom sproveden ovaj test.

„Suočavanje žena sa takvim degradirajućim procedurima u nadi da će dokazati da nisu silovane tokom pritvora nema smisla, i nije ništa drugo nego zlostavljanje“, rekao je generalni sekretar AI Salil Šeti, koji se sastao sa vojnim savetom.

„Vlada treba sada da obešteti žrtve, i pruži im medicinsku i psihološku pomoć, i izvini im se“, naglasio je on u saopštenju.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.