Aleksandrija: I dalje vlada tenzija

Izvor: B92, 02.Jan.2011, 13:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Aleksandrija: I dalje vlada tenzija

Aleksandrija -- Najmanje 5.000 ljudi prisustvovalo je sahrani 21 osobe, koje su poginule u napadu na koptsku crkvu u Aleksandriji u novogodišnjoj noći.

Sahrana je održana u manastiru Marmina u King Marijutu, periferiji Aleksandrije, a okupljeni su naveli da odbijaju izraze saučešća koje je uputio egipatski predsednik Hosni Mubarak.

Oko crkve je danas vladala tenzija. Nekoliko stotina mladih se >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << okupilo i bacalo kamenice i flaše na policajce raspoređene u tom sektoru. Policija je odgovorila suzavcem i gumenim mecima.

Sinoćnja eksplozija dogodila se pola sata posle ponoći, u trenutku kada su vernici posle liturgije počeli da izlaze iz crkve, saopštili su egipatski zvaničnici.

Ministarstvo unutrašnih poslova navelo je da je za napad ispred crkve Svetaca u četvrti Sidi Bešr verovatno odgovoran bombaš samoubica i da on nije izveden automobilom bombom kako se prvobitno pretpostavljalo.

Tužilaštvo je odmah pokrenulo istragu o napadu, za koji do sada, međutim, niko nije preuzeo odgovornost.

Pretpostavlja se da je za napad odgovorna neka od grupa povezanih sa Al Kaidom, jer su one i ranije pretile da će njihove mete biti egipatski Kopti.

U Egitu Kopti čine šest do deset odsto stanovništva.

Mubarak: Bomba bila upućena i hrišćanima i muslimanima

Egipatski predsednik Hosni Mubarak izjavio je da je bomba koja je u novogodišnjoj noći usmrtila 21 osobu ispred koptske crkve u Aleksandriji bila upućena i hrišćanima i muslimanima.

On je poručio teroristima da neće uspeti da destabilizuju Egipat, niti da naprave razdor između muslimana i hrišćana.

U govoru koji je prenosila državna egipatska televizija, Mubarak je rekao da će teroriste stići zaslužena kazna i dodao da se na osnovu prikupljenih dokaza može videti da su "u napad umešani prsti iz inostranstva", prenele su agencije.

"Ceo Egipat je meta, slepi terorizam ne pravi razliku između kopta i muslimana", istakao je Mubarak i dodao da će vlasti "preseći veze između terorista i onih koji kuju zavere protiv bezebednosti u Egiptu".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.