Izvor: RTS, 25.Jul.2021, 07:40

Vatikan prvi put objavio šta poseduje od nekretnina

Vatikan je prvi put objavio informacije o tome šta poseduje od nekretnina i otkrio da ih ima više od 5.000. To je, kako prenosi Rojters, deo najdetaljnijeg finansijskog izveštaja Svete stolice do sada.
Informacije koje je Vatikan objavio sadrže dva dokumenta – konsolidovani finansijski izveštaj za 2020. godinu i prvi javni budžet za Upravu nasledstva Apostolske stolice (Apsa).

Apsa, neka vrsta opšte računovodstvene kancelarije, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << upravlja nekretninama i investicijama, isplaćuje plate, bavi se nabavkama i ljudskim resursima.
Između ta dva dokumenta, svaki sa ogromnim brojem dijagrama, grafikona i mapa, i dva intervjua s objašnjenjima, Vatikan je izdao više od pedeset stranica finansijskog materijala.
Budžet Apse na tridseset stranica pokazao je da Sveta stolica poseduje 4.051 nekretninu u Italiji i oko 1.120 u inostranstvu, ne računajući njene ambasade širom sveta.
Samo oko 14 odsto poseda u Italiji iznajmljeno je po tržišnim cenama, dok su ostali iznajmljeni po sniženim cenama, mnogi za crkvene službenike. Oko 40 odsto su bile institucionalne zgrade poput škola, samostana i bolnica.
Dokumentacija pokazuje da Apsa ulagala u nekretnine u luksuznim delovima Londona, Ženeve, Lozane i Pariza.
U zasebnom konsolidovanom finansijskom izveštaju za Svetu stolicu objavljenom u subotu prikazan je deficit od 64,8 miliona evra u 2020. godini, u odnosu na 79,2 miliona evra u 2019. godini.
Vatikan, uključujući muzeje i banku, ima zaseban budžet.
Da bi se smanjio deficit 2020. godine, oko pedeset miliona evra je uzeto iz Piters Pens fonda.
Pandemija kovida 19 dosta je uticala na prihode Vatikana u 2020. godini. Bazilika Svetog Petra i vatikanski muzeji koje je 2019. posetilo oko šest miliona ljudi, veći deo prošle godine bili su zatvoreni ili samo delimično otvoreni.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Vatikan prvi put objavio šta poseduje od nekretnina, ima ih 5.000

Izvor: Radio 021, 25.Jul.2021

Vatikan je prvi put objavio informacije o tome šta poseduje od nekretnina i otkrio da ih ima više od 5.000.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.