Valjevci prodaju stanove zbog dugova za grejanje

Izvor: TvojPortal.com, 13.Jul.2011, 13:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Valjevci prodaju stanove zbog dugova za grejanje

/bizlife.rs/ Zbog duga koji je prešao 100 miliona dinara valjevska “Toplana” zapretila je da će tražiti prodaju imovine pojedinačno najvećih dužnika, kako bi naplatila potraživanja. Osnovnom sudu u Valjevu, gde je to JKP već tužilo svojih 2.000 korisnika, podnet je službeni zahtev da se putem prodaje neke od njihovih nekretnina izmire obaveze prema “Toplani”. Uz rešenje o isključenju sa sistema, ta pretnja stigla >> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << je i na adrese Valjevaca koji godinama ne plaćaju grejanje, uključujući i jednog koji skoro punu deceniju nije platio nijedan račun.
 

Od oko 4.000 korisnika centralnog grejanja u gradu na Kolubari, polovina je u najvećem stambenom Naselju oslobodilaca Valjeva, a među njima je i najveći broj dužnika, uključujući i neslavnog rekordera sa dugom od 560.000 dinara i nijednim plaćenim računom u poslednjih devet godina.

- Zbog neplaćenog grejanja do sada smo podneli više od 2.000 tužbi. Samo po osnovu tih tužbi potražujemo oko 60 miliona dinara, a praktično najvećih 100 neplatiša zajedno duguje 15 miliona dinara. Među njima je nekoliko njih sa dugom većim od 400.000 dinara, njima su poslata rešenja o isključenju sa sistema, ali i obaveštenje da ćemo po okončanju sudskog postupka protiv njih, od Osnovnog suda tražiti da se namirenje duga obavi prodajom njihove nekretnine - priča direktor Dragan Despotović.

Potencijalno ugrožena ovom odlukom “Toplane” je tročlana porodica iz Naselja oslobodilaca, sa dugom od 400.000 dinara. Oni objašnjavaju da se izdržavaju od “jedne, neredovne plate”, da su prinuđeni da plaćaju i ostale račune, te da su nekoliko puta pokušali reprogram duga sa “Toplanom”, ali nisu uspevali da plate više od par mesečnih računa.

- Cena grejanja je prevelika, prošle godine je morao da se plaća i priključak na novi toplovod, tako da se dug nagomilao. “Toplana” nema nikakvog razumevanja za socijalni položaj građana, cilj im je samo da naplate svoje, dok narod ne prima plate - kažu ovi Valjevci, dodajući da neće čekati da im to JKP stan stavi pod hipoteku, već će ga sami prodati da izmire dug i kupe novi dom.
S druge strane, direktor „Toplane“ kaže da to JKP nikome ne želi da uzme stan, „već da zaštiti redovne platiše”.

- Samo za mazut u ovoj grejnoj sezoni državnim robnim rezervama dugujemo 90 miliona. Dok građani nama duguju, mi smo prinuđeni da se kreditno zadužujemo kako bi uopšte kupili energente da grejemo sve korisnike, uključujući i dužnike, a u toku leta novac nam je potreban za remonte. Na pomoć lokalne samouprave iz budžeta ne možemo da računamo. Ovakav sistem je neodrživ, mi jednostavno ne možemo da vodimo socijalnu politiku i da prilagođavamo cenu grejanja platežnim mogućnostima građana - kaže Despotović. On podseća da se dug korisnika gomila pa je 2009. godine bio 47 miliona dinara, a na kraju prošle već tri puta veći.
Sami tražili isključenje

Smatrajući da je cena od 69,3 dinara bez PDV po kvadratu stambenog prostora previsoka, 150 korisnika centralnog grejanja je samo tražilo da bude isključeno sa sistema. Iako ih radijatori više neće grejati, oni će „Toplani“ nastaviti da plaćaju 30 odsto iznosa na računu. „Stan se ne može potpuno izolovati, iako su isključeni sa sistema kroz stanove im prolaze cevi koje greju njihove komšije, toplota ostaje i u njihovom stanu, tako da će plaćati 30 odsto iznosa na računu”, kaže Despotović.
*izvor: www.blic.rs

valjevozapadna srbijavaljevciprodaja stanovadug za grejanje

Nastavak na TvojPortal.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.