Usijala tražnja nekretnina u Kini - cene buknule

Izvor: B92, 19.Mar.2016, 16:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Usijala tražnja nekretnina u Kini - cene buknule

Cene stambenih nekretnina u Kini porasle su u februaru po najvećoj stopi za poslednje dve godine zahvaljujući rasplamsanoj tražnji u velikim gradovima.

Prosečna cena novih stambenih nekretnina u 70 velikih kineskih gradova porasla je u februaru za 3,6 odsto na godišnjem nivou, što je takođe ubrzanje u odnosu na januarski rast od 2,5 odsto, prema računici Rojtersa zasnovanoj na danas objavljenim podacima kineskog Nacionalnog biroa za statistiku.

Reč >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je najvećoj godišnjoj stopi rasta cena nekretnina od juna 2014. godine, navodi Rojters, dodajući da je u 32 od 70 kineskih gradova u februaru evidentiran godišnji rast cena, u odnosu na 25 gradova iz januara.

To bi, kako navodi Rojters, trebalo da bude dobra vest za kineske kreatore politike koji su lansirali seriju podsticajnih mera za pruženje podrske ekonomiji. Međutim, razlika u cenama nekretnina - narastanje vrednosti nekretnina u većim gradovima i potisnuto tržište nekretnina u manjim - otežava posao zvaničnog Pekinga koji nastoji da oživi privredni rast bez naduvavanja mehura nekretnina.

Cene stambenih nekretnina u Šenženu, Šangaju i Pekingu, porasle su po najvećoj stopi u februaru, uz rast od 56,9 odsto, 20,6 odsto i 12,9 odsto respektivno, navodi Rojters.

"Cene nekretnina u tim gradovima su sada izuzetno visoke, tako da je porodicama teško da priušte dom", izjavio je potpredsednik najveće kineske kompanije za prodaju nekretnina Vanke, Tan Huadje.
Pogledaj vesti o: Nekretnine

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.