Uništavanje života zbog napuštanja vojske

Izvor: B92, 16.Dec.2019, 18:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uništavanje života zbog napuštanja vojske

Mladi kineski vojnik rešio je da napusti službu, a za to dobio je set kazni koje se mogu nazvati i uništavanjem života.

Slučaj Žanga Mukanga, studenta iz Hainana, našao se i na engleskoj verziji web-stranice Narodne oslobodilačke vojske Kine, prenosi CNN. U saopštenju se navodi kako je ovaj vojnik kažnjen zbog toga što je rekao nadležnima da više ne želi da služi vojsku.

Žangu sada preti čak osam kazni koje uključuju dvogodišnju zabranu odlaska u inostranstvo, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zabranu korišćenja aviona, kao i dužih putovanja vlakom i autobusom; zabranu kupovine nekretnina, uzimanja kredita ili osiguranja; zabranu pokretanja novog biznisa - otvaranja firmi, kao i potencijalnu zabranu upisa na fakultet. Žangu do kraja života neće biti dozvoljeno zaposlenje na nekoj od javnih funkcija, čak ni privremeno. To uključuje i sva državna poduzeća u zemlji u kojoj je država vlasnik većine firmi.

Javna osuda

Tu je, takođe, i finansijska sankcija: novčana kazna od 4.000 dolara plus naknada vojsci od 3.750 dolara za sve vojne troškove koji su nastali za vreme njegovog boravka u vojsci. Žang će se suočiti i s javnom osudom - njegov slučaj biće objavljen u gotovo svim medijima, kako na televiziji, tako i na internetu.

Žangov slučaj možda je neuobičajen i redak, ali ipak nije jedinstven. CNN je pretragom kineskih medija pronašao nekoliko slučajeva u kojima su bivši vojnici podvrgnuti sličnim kaznama tokom poslednjih nekoliko godina. Na ovaj način Peking pokušava da da primer ostalim vojnicima, rekao je Adam Ni, istraživač Kine na odelujenju za bebednosnee studije i kriminalistiku Univerziteta Makuari u Australiji. On je dodao kako je ovaj događaj primer problema s kojima se kineska vojska suočava; s jedne se strane nalazi potreba da se prikaže dobra slika vojske, a s druge važnost da se očuva vojna disciplina i demotiviše bilo kakva neposlušnost.

Težak život vojnika

Kineska vojska funkcioniše po principu regrutacije. Međutim, u poslednje se vreme ova metoda retko primenjuje jer velik broj vojnika u vojsci, koja je sve modernija, pristupa dobrovoljno. Upravo ovakva modernizacija zahtijeva manje brojnu, ali tehnički opremljeniju vojsku koju će činiti obrazovaniji kadrovi, sposobni da odgovore zahtevima koji sa sobom nose nove tehnologije i moderno ratovanje.

Ni kaže da zadaci vojnog života nisu nimalo laki, čak ni za one obrazovanije studente vojnike.

''To je prilično teško okruženje. Vojnici su daleko od porodice i prijatelja i obavljaju ili vrlo opasne, ili fizički jako zahtevne poslove. Za većinu mladih Kineza vojska nije dobro mesto za rad.“

Žang je očito delio to mišljenje. Savremena kineska vojska nije nudila život kakav je želeo, navodi se u spomenutom saopštenju kineske vojske. Nakon što se u septembru pridružio vojsci, nameravao je da iz nje istupi mesec dana kasnije, a krajem novembra je izbačen.
Pogledaj vesti o: Nekretnine

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Rekao je da ne želi više da bude vojnik, a oni su mu uništili život

Izvor: B92, 16.Dec.2019

Slučaj Džanga Moukanga, studenta iz Hainana, našao se i na engleskoj verziji veb-stranice Narodne oslobodilačke vojske Kine, prenosi CNN. U saopštenju se navodi kako je ovaj vojnik kažnjen zbog toga što je rekao nadležnima da više ne želi da služi vojsku...Džangu sada preti čak osam kazni...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.