Izvor: Magyar Szó, 18.Okt.2014, 23:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Bačkoj Topoli plakatima se podstiče nacionalna mržnja

Na putu koji vodi od Bačke Topole prema Novom Orahovu se na ogromnom bilbordu može pročitati sledeća poruka: „Prodajem kuću zbog pritiska mađarskih fašista i kriminalaca Bačke Topole”. Osoba koja je postavila oglas želi da se iseli iz Srbije, zbog toga bi da proda nekretninu. Pored bilborda stoji tabla sa natpisom: „Martinović Matrosov antifašistički pokret – udruženje građana Bačke Topole”. Na dnu oba natpisa >> Pročitaj celu vest na sajtu Magyar Szó << stoji: „Živela bratska Rusija”.

Table koje se nalaze na prilazu auto-putu stoje na betonskoj osnovi, postavljene na metalne šipke, dok su tekstovi štampani ćirilicom, u boji. Ni sad, kao ni pre dve godine, kad se slično dogodilo na istom mestu, nije jasno kako su se table mogle postaviti bez potrebnih dozvola i kako mogu da stoje tako bez ikakvih problema, uz znanje nadležne inspekcije i organa MUP-a.

Melinda Kokai Mernjak, gradonačelnica Bačke Topole je izjavila da kao i pre dve godine, i sad osuđuje svaki izraz mržnje. „U gradu svako osuđuje ovakve ispade bez obzira na nacionalnu pripadnost. Javili su nam se i mađari, i srbi kao i pripadnici drugih nacija da učinimo nešto. Sličan natpis stoji na kući gospodina Martinovića već šest godina. Ako bi on zaista da se odseli odavde, ako mu ne odgovara ova sredina, mogao je da se iseli za svih ovih šest godina”, naglasila je gradonačelnica, dodajući da lokalna samouprava čini sve što je u njenoj moći da se table odstrane. „Prijavili smo ponovo vlasnika bilborda i sad čekamo reakciju drugih organa”, kaže gradonačelnica.

Zoltan Kiškarolj, zadužen za odeljenje za izgradnju, izjavio je da su njihovi saradnici izašli na teren i zaključili da se bilbord nalazi na privatnom prostoru, što znači da nemaju prava da ga odstrane, pošto bi se time oštetila vlasnička prava. „Prijavili smo slučaj republičkoj poljoprivrednoj inspekciji, jer mislimo da se poljoprivredna zemljišta ne koriste namenski. Toliko je bilo u našoj moći”, objasnio je.

Nastavak na Magyar Szó...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Magyar Szó. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Magyar Szó. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.