Tržište nekretnina u Turskoj u haosu

Izvor: B92, 18.Dec.2023, 10:15

Tržište nekretnina u Turskoj u haosu

Tržište iznajmljivanja nekretnina u Turskoj, a naročito u Istanbulu suočava se sa izuzetno velikom potražnjom, a zbog toga problem sa pronalaskom nekretnine ima i guvernerka Centralne banke Turske Hafize Gaje Erkan.

Uprkos svom istaknutom položaju, 44-godišnja guvernerka je izjavila kako ne može da pronađe odgovarajući stan u Istanbulu.

"Nismo našli nijedan smještaj u Istanbulu. Užasno je skupo. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Ostali smo kod mojih roditelja", rekla je Erkan.

Turska se već duži period bori sa velikom inflacijom. U novembru je stopa inflacije iznosila 62 posto, a istovremeno su kirije u Istanbulu porasle za 77,1 posto.

Turska vlada je ranije donela odluku o ograničavanju povećanja cena stanarine na 25 posto.

"To je dodatno pogoršalo situaciju. Sada iznajmljivači pokušavaju da se reše zakupaca svim mogućim sredstvima kako bi ponovo iznajmili nekretnine po višestruko višim cenama", piše nemački Tagesschau, prenosi Klix.

U cilju borbe protiv inflacije, Centralna banka Turske povećala je ključnu kamatnu stopu za 8,5 baznih poena.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.