Stanove niko ne kupuje, cene se „ne predaju“

Izvor: Glas javnosti, 09.Mar.2009, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stanove niko ne kupuje, cene se „ne predaju“

BEOGRAD- Izjava ministra za infrastrukturu Milutina Mrkonjića da postoji mogućnost da država uskoro obezbedi subvencionisane kredite za stanogradnju, a da cena kvadratnog metra ne bi trebalo da premašuje cifru od 550 do 600 evra izazvala je „bum“ među građanima, ali i agencijama za promet nekretninama.

Dulić demantuje Mrkonju

Ministar zaštite životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić demantovao >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << je Mrkonjićevu izjavu.

- U ovom trenutku nerealno je odobravanje subvencionisanih kredita za kupovinu stanova u okviru mera vlade za borbu protiv finansijske krize, jer za to jednostrano nema para- izjavio je Dulić.

On je istakao da se sada jedino ozbiljno razmatra izgradnja socijalnih stanova, što bi trebalo da pomogne stotinama hiljada ugroženih, kao i neka vrsta subvencija za kupovinu građevinskog materijala domaćih proizvođača. Na taj način bi se ohrabrile investicije u građevinu, podigao bi se nivo stambene gradnje u Srbiji, smanjila cena kvadrata i pokrenuo se građevinski sektor.

- 500 do 600 evra i jeste cena izgradnje kvadrata u Srbiji, a negde čak i tržišna, ako se izuzmu najveći gradovi, posebno Beograd i Novi Sad- konstatovao je Dulić.

Ministar prostornog planiranja navodi da su cene u nekim gradovima visoke zbog neregulisanog tržišta građevinskog zemljišta, ogromnog stepena korupcije i sporosti u izdavanju građevinskih dozvola. Ukazao je da na cenu stana do jedne trećine utiče cena zemljišta, pa se u novom zakonu traže rešenja da se ukine naknada za korišćenje građevinskog zemljišta, a ta sredstva država nadoknadi kroz poreze na imovinu.

CENE KVADRATA U GRADOVIMA SRBIJE

   Kragujevac    700- 1. 400

   Niš                750- 1.300

   Bor                 450- 550

  CENE KVADRATA U BEOGRADSKIM OPŠTINAMA

   Stari grad       2. 000- 3. 500

   Savski venac   2. 000- 3. 300

   Novi Beograd  1. 400- 2. 900

   Čukarica          850- 1. 900

   Zemun                 800- 1. 850

   Mladenovac      600- 800

Trenutno najjaca mafija u Srbiji je GRADJEVINSKA MAFIJA. Nazidala je cene kvadrata u nebo tako da je kvadratni metar stana u Beogradu skuplji nego npr onaj u Minhenu,Hamburgu ili pak Roterdamu??? Medjutim, dok je prosecna plata u Nemackoj i Holandiji preko 2 500 evra u Srbiji je nesto preko 350 evra.Zato Nemac moze da otplati svoj stan za 5-8 godina,Holandjanin za 4-6 a Srbin za 21 godinu(stan od 60 kvadrata)...Ocito je da su Tarabici bili u pravu: Zbog ovakve populacione politike svi cemo pod sljivu stati jednog dana...

Nastavak na Glas javnosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Građani su najbolji ekološki inspektori

Izvor: RTS, 08.Mar.2009, 13:37

Bez podrške građana nema istinskog očuvanja životne sredine, kaže Oliver Dulić. Neophodna dobra sinhronizacija policije, Ministarstva životne sredine i sudskih organa. Teško će biti utvrđena ekološka šteta koju je izazvala fabrika "Zvezda Helios", ističe ministar životne sredine...Prema...

Nastavak na RTS...

Građani najvažniji ekološki inspektori

Izvor: RTS, 09.Mar.2009

Bez podrške građana nema istinskog očuvanja životne sredine, niti je moguće sprečiti ekološke incidente, poput onog sa "Zvezdom Helios" iz Gornjeg Milanovca, smatra ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić. ..Prema informacijama Ministarstva životne sredine i prostornog...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.