Šta je s nekretninama u Crnoj Gori?

Izvor: B92, 21.Avg.2023, 08:52

Šta je s nekretninama u Crnoj Gori?

Visoke cene nekretnina obeležje su crnogorskog tržišta već duže vreme, a od dolaska velikog broja državljana Rusije i Ukrajine nakon početka sukoba, cene najma ili kupovine stana značajno su porasle.

To je u razgovoru za Dan istakao Jasmin Jusuf Ličina, izvršni direktor agencije za nekretnine Manzil home >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nekretnine, prenosi Poslovni dnevnik.

"Trenutna situacija na tržištu nekretnina, što se tiče interesa, potražnje i prodaje, vrlo je aktivna i nepromenjena u poslednjem razdoblju, a sudeći po iskustvu i radu naših agenata na terenu, mišljenja smo da se ta situacija neće promeniti ni u narednom razdoblju", kazao je. Kaže da su kupci trenutno najviše zainteresovani za nekretnine u Podgorici, Tivtu, Budvi i Baru.

"Kada je u pitanju glavni grad, najveći interes vlada za delove grada oko tržnog centra Big fashion (City kvart, Master kvart, Central point), blizina Atlas capital centra, Preko Morače, a u poslednjem razdoblju drastično raste interes za naselja Stari aerodrom i Zabjelo", navodi Ličina.

Što se tiče eventualnog snižavanja cena, odnosno takozvanog hlađenja tržišta, sagovornik ističe da odgovor na to pitanje zavisi od mnogo faktora.

"Jedan od tih faktora je hoće li i dalje rasti broj stranaca koji u Crnu Goru dolaze radi ostvarivanja prava na boravak i rad po osnovu kupovine nekretnine ili osnivanja preduzeća, kao i rast cena građevinskog materijala i visina prosečnih plata. Mišljenja sam da se takva situacija neće promeniti još najmanje dve godine", rekao je Ličina.

Kada je reč o potražnji za nekretninama u starogradnji i novogradnji, kaže da je potražnja i dalje velika, iako se cene starogradnje kreću od 1.300 do 1.600 evra po kvadratnom metru, dok se cene u novogradnji kreću od 1.700 do 2.500 evra, zavisno od lokaciji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.