Srbi povratnici u neizvesnosti

Izvor: B92, 09.Avg.2011, 19:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbi povratnici u neizvesnosti

Klina -- Srbi povratnici u selima u Metohiji sa zebnjom i neizvesnošću prate događaje na severu Kosova u vezi sa administrativnim prelazima prema centralnoj Srbiji.

Koordinator za opštinu Klina Milivoje Ribać ocenio je da se događaji na severu Kosova negativno odražavaju na Srbe povratnike u selima opštine Klina.

"Iako je prodaje nekretnina bilo i ranije, sada je sve ovo što se događa na severu Kosova uticalo da Srbi počnu ubrzanije da prodaju svoje vlasništvo", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rekao je Ribać.

On je naglasio da su ti događaji doveli i do osetnog zahlađenja odnosa između Srba i Albanaca u mešovitim sredinama, da se ponovo stvorio neki zid u međusobnoj komunikaciji.

Ribać je istakao da svima, a naročito Srbima južno od Ibra, isključivo odgovara da se situacija na severu Kosova smiri.

Predstavnik Srba povratnika u selu Dolac Božidar Šarković izjavio je da su povratnici zabrinuti zbog spora oko administrativnih prelaza, ali i zbog nastavka pregovora Prištine i Beograda o tehničkim pitanjima koja treba da olakšaju život kosovskih Srba.

On je za agenciju Beta rekao da je zbog događaja na severu vidna zabrinutost kod Srba povratnika, a i osetna doza straha, naročito kod porodica sa decom.

"Mi najbolje znamo šta znači egzodus. Zato, ne ponovila se ni 1999, ni 2004. godina, nikada i nikome više", rekao je Šarković.

Ilustrujući pojavu nekog "hladnijeg" odnosa između Srba i Albanaca, on je rekao da se to oseti u prodavnici, zatim prilikom saobraćajnih kontrola, kao i kroz svakodnevne kontakte.

I povratnik u selo Drsnik Tomislav Ribać ocenio je da kod Srba povratnika zbog događanja na severu Kosova postoji strah.

"Mi, međutim, živimo u nadi da će prevladati razum, da će se strasti smiriti i da živimo jedni sa drugima, jer za to nema alternative. Oseća se da su odnosi između Srba i Albanaca postali hladniji, ali mi sa starim komšijama i dalje živimo dobro", rekao je Ribać za agenciju Beta.

Ljubiša Dončić, iz sela Biča kod Kline, smatra da sve što se događa na severu Kosova može loše da se odrazi na Srbe južno od Ibra.

"Srbi na severu imaju iza leđa Srbiju i svaki negativan gest koji se tamo dogodi to ćemo mi da platimo. Kako? - Pa neko će biti kažnjen, neko premlaćen", izjavio je Peruničić za agenciju Beta.

Dragoljub Peruničić iz istog sela je kazao da Srbi južno od Ibra stvarno ne znaju šta za njih donosi sledeći dan i da žive u stalnom strahu, pošto su okolna sela naseljena Albancima.

On je istakao da povratnici iz Biče pozdravljaju odlazak predstavnika Srba sa severa Kosova kod predsednika Borisa Tadića, kako bi se dogovorili o prevazilaženju problema, jer bi njihovo rešenje uticalo i na poboljšanje života Srba južno od Ibra.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srbe u Metohiji brine kriza na severu Kosova

Izvor: S media, 09.Avg.2011

Srbi povratnici u selima u Metohiji sa zebnjom i neizvesnošću prate dogadjaje na severu Kosova u vezi sa administrativnim prelazima sa čentralnom Srbijom. ..Koordinator za opštinu Klina Milivoje Ribać, sa sedištem u selu..Drsnik, ocenio je da se dogadjaji na severu Kosova negativno odražavaju...

Nastavak na S media...

SRBI U METOHIJI SA ZEBNJOM PRATE KRIZU NA SEVERU!

Izvor: Kurir, 09.Avg.2011

KLINA - Srbi povratnici u selima u Metohiji sa zebnjom i neizvesnošću prate događaje na severu Kosova u vezi sa administrativnim prelazima sa centralnom Srbijom. Koordinator za opštinu Klina Milivoje Ribać, sa sedištem u selu Drsnik..KLINA - Srbi povratnici u selima u Metohiji sa zebnjom i neizvesnošću...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.