Izvor: Radio Slobodna Evropa, 18.Nov.2015, 10:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Raspodjela ambasada bivše SFRJ u februaru

Raspodjela 51 diplomatske nekretnine bivše SFRJ, vrijedne više od 100 miliona dolara konačno bi trebalo da bude dogovorena u februaru, za kada je zakazan sastanak predstavnika nekadašnjih jugoslovenskih republika, pišu beogradske "Večernje novosti".

List navodi da je to jedan od najvažnijih dogovora postignutih prošle sedmice u Sarajevu na sastanku Stalnog mješovitog komiteta za pitanja sukcesije, koji je održan nakon sedam godina pauze.

Prema dogovoru koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << je sklopljen prije više od decenije, Srbija ima pravo na gotovo 40 odsto diplomatskih nekretnina iz "posljednjeg paketa" procijenjene vrijednosti 43,6 miliona dolara.

Od ukupno 123 diplomatske nekretnine u vlasništvu nekadašnje Jugoslavije, do sada su raspodijeljena 72 objekta, pri čemu je Srbiji pripalo 30, koji su procijenjeni na 62,2 miliona dolara.

Na sastanku u Sarajevu usvojeno je pet preporuka od kojih su najvažnije one koje se odnose na imovinu preduzeća i građana.

Dogovoreno je da zainteresovane države ovaj problem pokušaju da riješe bilateralnim sporazumima i da, dok se to ne desi, ne prodaju i ne privatizuju imovinu koja je predmet sukcesije.

Takođe, dogovoreno je i da se ubrza rad u vezi sa ostalim oblastima ugovora o sukcesiji, kao što je zajednički projekat digitalizacije arhivske građe bivše SFRJ.

Uskoro bi trebalo da se nastavi posao i u vezi sa podjelom preostalih dugova nekadašnje SFRJ. Procjenjuje se da je u trenutku raspada bivša država dugovala skoro 16 milijardi dolara.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Raspodjela 51 ambasade bivše SFRJ u februaru

Izvor: Nezavisne Novine, 18.Nov.2015

BEOGRAD- Raspodjela 51 diplomatske nekretnine bivše SFRJ, vrijedne više od 100 miliona dolara konačno bi trebalo da bude dogovorena u februaru, za kada je zakazan sastanak predstavnika nekadašnjih jugoslovenskih republika, pišu beogradske "Večernje novosti"...List navodi da je to jedan od najvažnijih...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.