Penzioneri izgubili prostor od 30.000 €

Izvor: B92, 11.Feb.2017, 17:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Penzioneri izgubili prostor od 30.000 €

Pet hiljada penzionera opštine Svilajnac ostalo je bez prostorija. Nekretnina, kupljena njihovim novcem, postala je tuđe vlasništvo.

Penzioneri kažu da su čvrsto verovali državnim institucijama. Vrednost izgubljenih prostorija je oko trideset hiljada evra.

Ovih pedeset i četiri kvadrata od ‘65. pripadalo je penzionerima. Pre skoro deceniju dočekalo ih je neprijatno iznenađenje. I pored dokaza >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << o kupovini presuđeno je da je nekretnina vlasništvo naslednica.

"Ja sam od njih tražio, prema ugovoru o kupoprodaju da nam priznaju pravo vlasništva i da smo mi koristile 45 godina te prostorije i niko nam to do tada nije osporavao, niti je tražio. Međutim, dve žene naslednice su nam priznale pravo a dve nisu i mo smo morali da podnesemo tužbu sudu. Tražili smo da se utvrdi pravo svojine", kaže Radiša Aleksić iz Kluba penzionera

Tužbe su bile uzaludne. Presudu despotovačkog osnovnog suda potvrdio je kragujevački apelacioni sud. Tadašnje institucije nisu jedna drugoj prenosile važeću dokumentaciju, kažu ogorčeni svilajnački penzioneri.

"Tražićemo reviziju postupka jer osnova ima da ovo udruženje bude vlasnik onoga što je kupilo. Greške koje su napravili predstavnici jedne vlasti i institucije koje su u to vreme bile, država ne može da zanemari", kaže Momčilo Vuksanović, Udruženje penzionera pomoravskog okruga

"Koliko godina smo mislili to mi sami, kao penzineri, da se organizujemo da sredimo tu prostoriju", kaže Danica Vojinović, Klub penzionera Svilajnac

"Faktički, ako izađem u grad moram na ulicu. Zašto ja ne bih došao u naše prostorije da se vidim s drugarima, da odigram partiju šaha", kaže Bogiljub Manojlović, Klub penzionera Svilajnac

S druge strane, najveći problem je što prostorije penzinera nisu uknjižene na vreme i prekinut je rok za sticanje svojine održajem, komentar je pravnika.

"Tužilac nije dokazao da je vlasnik nepokretnosti. Od ‘65. kada je on navodno zakljućio kupoprodajni ugovor morao je da se uknjiži i dokaže svoju legitimaciju", kaže Predrag Popović, pravnik Kragujeva.

Svilajnački penzioneri trenutno koriste prostorije tržnog centra. Inače, ovde je planirana izgradnja višespratnog parkinga. Penzioneri su promenili krov, sredili struju i vodu i dozidali kupatilo. Prostorije su spremali za svoje potrebe a sada su njihova ulaganja otišla u ruke drugih.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.