Novi Sad: Povećana tražnja za nekretninama

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Sep.2017, 19:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi Sad: Povećana tražnja za nekretninama

Početak nove školske godine, kako za srednjoškolce, tako i za studente, doprineo je i većoj potražnji nekretnina u Novom Sadu.

Kada je o izdavanju nekretnina reč, blizina fakulteta, kao i dobra saobraćajna povezanost garantuje i nešto više mesečne cene kirije. S druge strane, za kupovinu jednog porodičnog stana bitne faktore predstavljaju blizina marketa, vrtića, zelenih površina, kao i obezbeđeno parking mesto.

Cenu kvadratnog metra stambenog prostora u >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Novom Sadu, kao i u drugim gradovima, diktira prvenstveno lokacija. Tako ćete za jedana kvadratni metar stambenog prostora na Satelitu morati izdvojiti oko 600 evra, dok 2300 evra dostiže cena najskupljeg kvadrata u ovom objektu, koji je u izgradnji u samom centru Novog Sada.

Iz agencija za nekretnine napominju da se za kupovinu uglavnom odlučuju mladi bračni parovi, koji su zainteresovani za dvosobne stanove u novogradnji, dok se za potrebe studiranja, logično, kupuju manji stanovi i garsonjere.

"U zadnjih godinu dana, mogu da kažem da je povećana potražnja u odnosu na neki prethodni period i do 30 posto, što je dovelo i do porasta cena nekretnina. Otprilike dve trećine kupaca stanove kupuje na kredit, alio ono što je glavna razlika u donosu na raniji peroid pre ekonomske krize je da ljudi koji kupuju na kredit negde imaju nekakvu zalihu, jer je bilo mnogo negativnih iskustava da gubitkom posla ili nečega ostanu bez nekretnine. Kada bismo to pretvorili u prost primer, neko ko se zadužio pre 5 godina, plaćao je 5% kamatnu stopu na stambeni kredit, danas je na tržištu kamatna stopa oko 3%, što bi za neki kredit od recimo 50 000 evra značilo i nižu ratu od 30 do 50 evra, sve zavisi od visine učešća i dužine otplate kredita.", ističe Novica Nikolić "Dunav nekretnine".

40 evra niža na rata na dvadesetogodišnjem nivou donosi uštedu od skoro 10 hiljada evra, što, bez obzira vaš finansijski status, svakako nije malo. Međutim, Uzelac, ipak, savetuje građane da prvo preispitaju svoje potrebe za kupovinom nekretnine, jer polazna tačka nikako ne bi smela biti nešto povoljniji krediti na tržištu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.