Komšije grade potpuno novi grad na Dunavu

Izvor: B92, 31.Maj.2019, 15:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Komšije grade potpuno novi grad na Dunavu

Budimpešta -- Mađarska želi da na severozapadu države izgradi potpuno novi ekološki grad.

Kako navode, grad će pokretati obnovljiva energija u poslovnim i stambenim objektima, u kojima će živeti hiljade ljudi.

Buduće naselje zidaće se na ogoljenom pojasu plavnog područja Dunava. Projekt Hegyeshalom-Bezenye vredan je milijardu evra (1,1 milijardu dolara).

Prema projektima, biće veličine 500 fudbalskih terena, s brojnim dodatnim sadržajima, poput >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << škola i trgovačkih centara, izjavili su izvođači EON SE i nemačka kompanija za nekretnine FAKT AG, prenosi Blumberg.

Grad sa neutralnom emisijom ugljen-dioksida uglavnom će se oslanjati na solarnu energiju i energiju iz biogasa. Zbog toga će se otvoriti čak 5.000 stalnih radnih mesta u staklenicima, rekao je Nikolai Ulrih, član uprave FAKT-a.

Kada se završi, Hegyeshalom-Bezenye imaće oko 1.000 kuća, restoran, hotel, železničku stanicu, trgovačke objekte, kao i škole i jedinice za obuku. Projekat je utemeljen na održivoj politici upravljanja vodama, koja ima za cilj izbegavanje snižavanja nivoa podzemnih voda, rekao je Ulrih.

Objekti će se hladiti putem geotermalnih postrojenja.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

GRADE SAVREMENI GRAD NA DUNAVU Projekat vredan milijardu evra

Izvor: Blic, 01.Jun.2019, 09:39

Mađarska želi da na severozapadu države izgradi potpuno novi ekološki grad. Kako navode, grad će pokretati obnovljiva energija u poslovnim i stambenim objektima, u kojima će živeti hiljade ljudi. Buduće naselje zidaće se na raskrčenom pojasu plavnog područja Dunava. Projekt "Hegyeshalom-Bezenye"...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.