Koje lokacije za stan u Novom Sadu su pogodne za studente?

Izvor: Luftika.rs, 27.Sep.2021, 17:55

Koje lokacije za stan u Novom Sadu su pogodne za studente?

Početak studija i preseljenje u veliki grad su među prvim značajnim odlukama koje napravimo u odraslom životu. Da bismo se lakše snašli i sigurnije iskoračili ka samostalnosti, veoma je važno da izaberemo pravi fakultet, ali i kraj u kome ćemo živeti dok studiramo.
Studenti koji nisu na budžetu ili jednostavno ne mogu da zamisle život u studentskom domu, nalaze se pred još jednim važnim zadatkom, a to je pronalaženje idealnog stana. Lokacija nekretnine je bitna kada iznajmljujete, >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << a naročito kada želite da postanete vlasnik stana u Novom Sadu i kupite ga. Da li izabrati skuplji stan blizu fakulteta ili nešto jeftiniji na periferiji ili drugom kraju grada? Da li se isplati kupovina manjeg stana? 
Istraživali smo koje su najbolje lokacije za stan u Srpskoj Atini, koji delovi grada imaju najviše zanimljivih sadržaja za studente, kao i kako se kreću cene nekretnina u novosadskim kvartovima.
Centar Novog Sada – središte svih zbivanja Centar Novog Sada i uopšte Stari grad važi za najatraktivniju, ali i najskuplju lokaciju što se nekretnina u Novom Sadu tiče. Pored toga što se većina fakulteta nalazi u blizini, tu su i gradsko šetalište i Dunavski park, kao i sportski centar Spens. Stan u centru grada zapravo omogućava život na lokaciji koju bi svaki student poželeo – biti u središtu svih zbivanja. 
Budućim akademskim građanima nadohvat ruke je bogat kulturni sadržaj koji obećavaju Gradska biblioteka, Muzej Vojvodine i Muzej grada Novog Sada, kao i Pozorište mladih i Srpsko narodno pozorište. Zbog brojnih ugostiteljskih lokala i barova ovaj deo grada ujedno predstavlja centar zanimljivog noćnog života.
Sasvim očekivano, iznajmljivanje i kupovina stana u novosadskom urbanom jezgru zahteva nešto veće finansijske kapacitete. Stambeni kvadrat u proseku košta više od 1.800 evra. Što se zakupa stana tiče, za garsonjeru treba izdvojiti oko 200 evra, za jednosoban stan od 200 do 250 evra, dok kirija za veće stanove prelazi i 300 evra mesečno.
Fakulteti u centru: Farmaceutski fakultet, Akademija umetnosti Novi Sad, Fakultet za sport i turizam.

Limani  – “fakultetski kraj” S obzirom na to da se u naselju Limani 1 nalazi Rektorat i  7 od ukupno 14 novosadskih fakulteta, ne treba da iznenadi što je među studentima ovo jedna od traženijih lokacija u Novom Sadu. Pored fakulteta, ovde se nalazi i studentski grad, odnosno vrhunski uređen univerzitetski kampus gde su studentima pored smeštaja na raspolaganju i menza, studentska zdravstvena ustanova i zadruga. 
Iako nije centar grada, Liman 1 se nalazi u njegovoj neposednoj blizini, moguće je za manje od pola sata prošetati do Dunavskog parka ili gradskog šetališta. Limani poseduju i veliki broj parkova i zelenih površina za rekreaciju i sport, među kojima je svakako najpoznatiji Limanski park. Posebno zanimljiva mesta za opuštanje nakon junskog ispitnog roka su Štrand i plaža Bećarac, a ljubitelji sporta mogu birati između brojnih mogućnosti: tu su veslački i kajakaški klub, kao i univerzitetski sportski centar.
Među Novosađanima je poznat slogan “Liman-država”, koji svedoči o raznovrsnosti kulturnih i zabavnih sadržaja u kvartu. Stanovnici ovog kraja ne moraju da odlaze u centar radi provoda, na raspolaganju imaju veliki broj restorana, barova i kafića.
Što se tiče cena stanova u Limanima, one su nešto više u naselju Liman 1, gde stambeni kvadrat prelazi i 1.600 evra. U udaljenijim naseljima (Liman 3 i 4), u proseku treba izdvojiti oko 1.200 evra po metru kvadratnom. Takođe, na ovim lokacijama mnogo je lakše pronaći garsonjeru za iznajmljivanje nego u centru grada. Mesečni zakup garsonjere košta oko 180 evra, kirija za jednosoban stan je oko 220 evra, dok je za iznajmljivanje dvosobnog stana potrebno od 300 do 350 evra mesečno.
Fakulteti u naselju Limani: Fakultet tehičkih nauka, Poljoprivredni, Pravni, Filozofski, Prirodno-matematički, Ekonomski i Tehnološki fakultet, kao i Visoka poslovna škola.
Grbavica i Podbara – niže cene stanova Zbog centra koji je relativno blizu, ali i cenovno pristupačnijih nekretnina, za studente su posebno atraktivne lokacije Podbara i Grbavica. Naselje Podbara nalazi se između Starog grada i Salajke i ima odličnu saobraćajnu povezanost sa svim fakultetima. Ovaj kraj je znatno mirniji u odnosu na centar, a opet ima veliki broj kafana i kafića za provod.
Slično je i sa kvartom Grbavica, koji se nastavlja na Stari grad i Liman i graniči sa Sajmištem. Kako se na Sajmištu nalazi Medicinski fakultet, Grbavica je jedna od popularnijih lokacija među studentima medicinske nauke.
Za kupovinu stana u Podbari ili Grbavici potrebno je izdvojiti između 1.200 i 1.500 evra po metru kvadratnom. Nekretnine koje se nalaze na Beogradskom keju imaju nešto veću cenu, pa stambeni kvadrat u proseku košta 1.700 evra. Ako pak želite da iznajmite garsonjeru u nekom od ova dva novosadska naselja, biće potrebno da izdvojite od 190 do 200 evra mesečno. Za jednosoban stan stanarina će biti skuplja – do 230 evra.
Fakultet na Grbavici: Visoka tehnička škola strukovnih sudija.
Sajmište, Nova Detelinara i Bulevar Oslobođenja – sjajne lokacije ako tražite manji stan Studenti Medicinskog i Stomatološkog fakulteta najradije biraju da stanuju na Sajmištu, u blizini fakulteta ili u obližnjem naselju Nova Detelinara. Atraktivnosti ovih lokacija doprinosi sportski centar Sajmište, koji ima otvorene bazene, kao i terene za tenis i fudbal. Od ovih gradskih četvrti do centra vodi nekoliko direktnih autobuskih linija.
Garsonjera na Sajmištu se može zakupiti za 200 evra mesečno, dok stanarina za jednosoban stan iznosi od 230 do 350 evra. Na Novoj Detelinari se mogu naći garsonjere i manji stanovi po povoljnijim cenama u odnosu na nekretnine u urbanom gradskom jezgru. Tako je moguće iznajmiti garsonjeru i za 180 evra, a jednosoban stan za 210 evra mesečno. 
Inače, ako želite da kupite stan na Novoj Detelinari, cena je od 1.300 do 1.500 evra po metru kvadratnom. U ovom rasponu cena kreću se i nekretnine na Sajmištu.
Fakulteti na Sajmištu: Medicinski i Stomatološki fakultet.
Na kraju, ne treba zaboraviti ni stanove na Bulevaru Oslobođenja, koji deli Grbavicu od Starog grada i Limana i tako važi za jednu od boljih lokacija u Novom Sadu za studente. Zakup garsonjere u ovom delu grada košta oko 190 evra. Što se jednosobnih stanova tiče, mesečna kirija uglavnom ne prelazi 220 evra, ali visinu stanarine uglavnom diktira opremljenost stana. Prosečna prodajna cena kvadrata kreće se od 1.250 do 1.700 evra.
Bez obzira da li roditelji reše da kupe stan studentu ili se odlučuju za podstanarsku varijantu tokom studiranja u Novom Sadu, svaka od navedenih lokacija predstavlja dobro rešenje. Ovo je naročito vidljivo u slučaju kupovine stana. Čak i ako se po završetku fakulteta diplomac preseli u veći stan ili drugi grad, nekretnina na Grbavici, Limanima, Sajmištu ili centru uvek će biti odlična za izdavanje studentima, a isto tako, prodajna cena će verovatno biti veća. Na ovaj način se ulaganje i te kako isplati.

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.