Kirija u Beogradu niža čak 30 odsto

Izvor: B92, 12.Jun.2023, 18:38

Kirija u Beogradu niža čak 30 odsto

Priliv Rusa prošle godine je cene zakupa stanova digao u nebo. Pristojno opremljene nekretnine u određenim delovima glavnog grada izdavale su se za dotad nezamislive iznose. Reklo bi se da je priliv stranaca usporen, pa je i tržište nerkretnina - krenulo u rikverc.

Cene zakupa u Beogradu konačno su počele da padaju. Agenti za nekretnine kažu da su cene rentiranja od početka godine u proseku niže i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << do 30 odsto, a da se potražnja prepolovila.

Podaci portala specijalizovanog za promet kvadrata pokazuju da pojeftinjenje nije stiglo baš u sve delove prestonice. Manji stanovi se brže izdaju i po višim cenama, dok su veći stanovi manje traženi i samim tim se stanodavci odlučuju i da spuste kiriju da bi brže pronašli podstanare.

"Naročito veliki rast prošle godine je zabeležen u centralnim gradskim opštinama, na Savskom vencu, Vračaru i Starom gradu, za koje je u početku i bilo najveće interesovanje Rusa i Ukrajinaca, koji su plaćali visoke kirije i mesecima unapred. Mali stanovi su tradicionalno najtraženiji i najlakše se izdaju, pa su i cene zakupa ovog tipa nekretnina zabeležile najveći rast tokom prošle godine", navode na ovom portalu.

U prvom tromesečju prosečna cena iznajmljivanja garsonjere na Vračaru bila je oko 490 evra. Međutim, prosek trenutno oglašenih garsonjera na Vračaru je oko 400 evra. Na Novom Beogradu je početkom godine zakup koštao oko 475 evra, dok se sada garsonjera može iznajmiti za oko 360 evra. Na Zvezdari je prosečna cena sa 330 evra, pala na 292, a na Paliluli je zakup za oko 20 evra jeftiniji u odnosu na prvi kvartal - prosečna cena oglašenih garsonjera je sada oko 230 evra. Na Voždovcu je prosečna kirija pala za oko 50 evra - sa 325 na 273 evra.

Prema podacima ovog sajta za oglašavanje prodaje i zakupa, kod jednosobnih stanova najveći pad je zabeležen na Paliluli - sa 350 na 300 evra za mesečno rentiranje ovog tipa nekretnine. Na Voždovcu je, međutim, prosek oglašenih jednosobnih stanova isti kao u prvom kvartalu i iznosi oko 340 evra, dok je na Novom Beogradu u proseku cena za oko 10 evra veća.

"Dvosobni stanovi na Novom Beogradu su se u periodu od januara do marta izdavali u proseku za 850 evra, a sada je oglašena cena oko 782 evra. Toliko je trenutno potrebno izdvojiti i za mesečni zakup nekretnine istog tipa na Vračaru. Na Zvezdari su dvosobni stanovi oko 520 evra, a cena je za oko 30 evra niža u odnosu na prvi kvartal. Istu kiriju traže i stanodavci na Paliluli, dok je na Voždovcu prosečna cena iznajmljivanja dvosobnog stana ostala nepromenjena od početka godine i iznosi oko 550 evra - navodi se u istraživanju ovog portala.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

CENE KIRIJA POČELE VRTOGLAVO DA PADAJU: Potražnja se prepolovila, a evo u kojoj beogradskoj opštini su najviše pale stanarine

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Jun.2023

Lepe vesti za podstanare...Priliv Rusa prošle godine je cene zakupa stanova digao u nebo. Pristojno opremljene nekretnine u pojedinim delovima glavnog grada izdavale su se za dotad nezamislive iznose. Reklo bi se da je priliv stranaca usporen, pa je i tržište nekretnina - krenulo u rikverc...Cene...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.