Javašluk: Kod babe nema za džabe, ali kod države - ima!

Izvor: Blic, 12.Feb.2014, 20:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Javašluk: Kod babe nema za džabe, ali kod države - ima!

Direkcija za imovinu Srbije, umesto da zarađuje na rentiranju poslovnog prostora, godinama omogućava privatnicima da džabe koriste državne nekretnine.

Direkcija nije preduzimala ništa kako bi naplatila dugovanja od privatnih firmi i fizičkih lica za zakup poslovnog prostora. Kontrolom ove institucije državni revizor je ustanovio da su potraživanja samo po tom osnovu na kraju 2012. godine skoro pola miliona >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << evra.

Najveći dužnik Direkciji je klub “Mart kafe”, koji je zakupio poslovni prostor u samom centru Beograda u Krunskoj ulici. Prostor im je izdat još 2002. godine. Prvi problemi sa naplatom kirije nastali su 2006. godine, kada je doneta sudska odluka kojom na mesečnom nivou Direkcija može da podiže s njihovog računa deponovanu sumu od 80.000 dinara na ime kirije. Od tada do danas Direkcija tu mogućnost nije iskoristila, pa se dug nagomilavao i dostigao oko 300.000 evra.

Platili nepostojeći softver

Direkcija za imovinu je pre šest godina Matematičkom institutu SANU platila oko 120.000 evra za izradu i primenu elektronskog registra imovine. Institut, međutim, kako je utvrdio revizor, da danas nije dostavio Direkciji softverska rešenja.

Sve to vreme vlasnici “Mart kafea” su nesmetano koristili državnu imovinu. Direkcija je konkretne korake preduzela tek nakon dolaska revizora. U septembru su pokušali da ih isteraju iz poslovnog prostora, ali bez uspeha.

“Mart kafe” je samo jedna od brojnih firmi koje duguju Direkciji. Revizor je ustanovio da neki sporni ugovori datiraju od 2001, pa sve do 2011. U izveštaju DRI se navodi da Direkcija sve to vreme nije slala opomene za neplaćenu rentu, nije neplatiše tužila Javnom prvobranilaštvu niti inicirala raskid ugovora.

Isti pristup imali su i prema onima koji su otkupili stanove od Direkcije. Na spisku dužnika, prema podacima iz izveštaja DRI, bilo je čak 486 nosilaca stanarskog prava. Njihov dug prema Direkciji je bio 124 miliona dinara. Rukovodstvo ove institucije nije dostavljalo opomene niti je pokretalo sudske postupke kako bi naplatili potraživanja. Direkciji duguju i zakupci garaža i garažnog prostora u vlasništvu države. Njih 139 napravilo je dug nešto više od devet miliona dinara.

Ni jedan ni drugi problem nije rešen do kraja 2013. kada je DRI objavio izveštaj kontrole u Direkciji za imovinu.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.