Crna Gora deli crkvenu imovinu!

Izvor: RTS, 19.Avg.2011, 19:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crna Gora deli crkvenu imovinu!

Srpska pravoslavna crkva mora da vrati nezakonito stečenu imovinu u Crnoj Gori, izjavio direktor crnogorske Uprave za nekretnine Mićo Orlandić.

Direktor crnogorske Uprave za nekretnine Mićo Orlandić izjavio je da Srpska pravoslavna crkva mora da vrati, kako je naveo, nezakonito stečenu imovinu u Crnoj Gori.

Koordinator Pravnog saveta >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Mitropolije crnogorsko-primorske Velibor Džomić izjavio je Tanjugu da direktor Uprave za nekretnine Mićo Orlandić zloupotrebljava tu funkciju kako bi naneo štetu SPC.

Džomić je naveo da je Orlandić stavom o imovini crkve samo potvrdio ono na šta je "Mitropolija godinama upozorava".

"Evidentno je da je tokom prethodnih nekoliko godina, dok se mimo svih evropskih standarda istovremeno nalazio i u zakonodavnoj i u izvršnoj vlasti, svoju rukovodeću funkciju u Upravi za nekretnine zloupotrebljavao kako bi nanosio štetu Mitropoliji crnogorsko-primorskoj", rekao je Džomić.

"Država Crna Gora treba da vrati u svoje okrilje imovinu koju je uzurpirala i nasilno oduzela SPC 1918. godine, i da način njenog korišćenja reši na dobrobit Crnogorske pravoslavne crkve", rekao je Orlandić.

Rešavanjem pitanja crkvene imovine pravoslavnim vernicima ne može biti uskraćeno nijedno versko pravo, smatra Orlandić, već će se samo uskratiti prava institucijama izvan Crne Gore, koja su stekli "na nasilni i nezakonit način".

"SPC je u Crnu Goru došla 1918. godine i od tada, traje njena uzurpacija celokupne crnogorske crkvene imovine", rekao je Orlandić, koji je i visoki funkcioner Socijaldemokratske partije, listu Pobjeda.

"Svedoci smo da deo sveštenika SPC, a i sam srpski patrijarh, misle da im je sve dopušteno kada su Crna Gora i Crnogorci u pitanju. Crna Gora je obnovila svoju državnost, rešila pitanje imovine dinastije Petrović i sada treba i može da reši pitanje Crnogorske crkve", rekao je Orlandić.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.