Vanzemaljske nemani iz morskih dubina

Izvor: Vesti-online.com, 22.Feb.2012, 12:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Vanzemaljske nemani" iz morskih dubina

Naučnici tvrde kako malena bića iz morskih dubina, koja podsećaju na vanzemaljska "čudovišta", menjaju predpostavke naučne zajednice o životu na dnu najdubljih okeana sveta.

Ljuskasti crvi, ili Polychaete, evoluirali su na taj način da mogu da izdrže strahovit pritisak na morskim dubinama većim od 1.000 metara, gde zraci sunca nikad ne dopiru.

Radi se o bićima koja mere tek dva ili tri centimetra i koja stvaraju ekosistem nauke nepoznat do pre otprilike 40 >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << godina, prenosi orange.co.uk. Ali, od 70-ih godina prošlog veka, tehnološki razvoj omogućio je istraživanje sve većih morskih dubina.

Umesto pustoši na morskom dnu, naučnici su počeli da otkrivaju čitave zajednice bića, koja žive pored hidrotermalnih izvora na dnu okeana. Ti izvori puštaju u more superzagrejanu vodu i koktel hemikalija, koje omogućuju životne uslove navedenih organizama.

"Život na dnu okeana jedan je od najraznovrsnijih na Zemlji, ali uprkos tome, naše shvatanje o tome još je uvek u povojima", istakao je Danijel Debriže, istraživač s francuskog Instituta za istraživanje mora.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.