Uskoro: Detektor laži za internet

Izvor: Vesti-online.com, 21.Feb.2014, 09:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uskoro: Detektor laži za internet

Nekoliko evropskih univerziteta radi na detektoru laži za društvene mreže koji treba da ustanovi istinitost glasina na internetu, saopštio je Univerzitet u Šefildu.

Novi sistem, koji se razvija uz finansijsku podršku Evropske unije, trebalo bi da automatski potvrđuje glasine na internetu tako što će u realnom vremenu analizirati da li je neka informacija istinita ili lažna.

Projekt "Fama" ima za cilj da internet glasine klasifikuje u četiri tipa - spekulacije, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << kontroverze, lažne informacije koje su se slučajno raširile internetom i lažne informacije koje su namerno širene.

Sistem će takođe automatski kategorizovati izvor procenom njegove merodavnosti navođenjem da li je reč o nekom mediju, pojedinačnom novinaru, potencijalnom očevicu ili "botu".

Takođe će uzeti u obzir istoriju i poreklo izvora glasina, kako bi se, na primer, ustavnovilo da li je neki nalog na Tviteru stvoren samo radi širenja laži.

Na ovom trogodišnjem projektu sarađuje pet univerziteta - Šefilda, Vorviku, Kings koledž u Londonu, Sarland u Nemackoj i MODUL u Beču, kao i četiri kompanije - ATOS u Španiji, iHub u Keniji, Ontotext u Bugarskoj i švajcarska swišinfo.ch.

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Uskoro: Detektor laži za internet

Izvor: Dzungla.org, 21.Feb.2014

Nekoliko evropskih univerziteta radi na detektoru laži za društvene mreže koji treba da ustanovi istinitost glasina na internetu, saopštio je Univerzitet u Šefildu. . OpširnijeVesti Online

Nastavak na Dzungla.org...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.