Ukrstiti cepelin sa teretnim brodom

Izvor: Vostok.rs, 26.Feb.2013, 13:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrstiti cepelin sa teretnim brodom

26.02.2013. -

Ruski naučnici su rešili da ukrste cepelin, avion, helikopter i brod na vazdušnom jastuku. Na bazi inovacionog centra Skolkovo sada se pravi uređaj pod nazivom Atlant. On se razrađuje specijalno za prevoz glomaznog i ne previše teškog tereta u teško dosptupne regione.

Na klasične cepeline i druge vazduhoplovne uređaje Atlant ne liči. Njegov trup koji liči na cigaretu tvrd je i pljosnat. Kabina za upravljanje i teretni odsek zauzimaju skoro polovinu >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << trupa.

U vazduh se uređaj podiže delovanjem tri sile – helijuma unutar trupa, vuče propelerskih motora i pljosnatog dna, koje radi kao krilo. Tako da može da se leti bilo gde i spušta bilo gde. Čak na vodu. Pri tome on može da prevozi do 16 tona tereta na nekoliko hiljada kilometara. Čak najsnažniji helikopter u svetu Mi-26 ne može da se pohvali sličnim mogućnostima. Ali najvažnije je što letelica ume da menja sopstvenu težinu, podvlači inženjer pronalazač Genadij Verba:

- Na račun primene niza uređaja na komprimovanje vazduha ili helijuma u raznim fazama leta ili boravka na zemlji imamo mogućnost da učinimo uređaj težim od vazduha i da kompenzujemo na taj način oslobađanje od tereta.

Kako izjavljuju inženjeri, svoj prvi let Atlant može da obavi u naredne dve godine. Pri tome nosivost od 16 tona nije granica. U planu je da se napravi uređaj koji će moći da nosi do 60 tona korisnog tereta, a u perspektivi planira se da se nosivost Atlanta uveća do 200 tona.

Stansislav Kaljakin,

Izvor: Glas Rusije, foto: RIA Novosti    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.