„Skolkovo“ kao ideologija razvoja

Izvor: Vostok.rs, 25.Maj.2011, 10:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Skolkovo“ kao ideologija razvoja

25.05.2011. -

Prva velika naučna konferencija fonda „Skolkovo" održava se u Sankt-Peterburgu. Reprezentativni forum, na kojem učestvuje preko 150 vodećih naučnika, predstavnika najvećih kompanija i zajednice stručnjaka, posvećen je problemima energetike i informacionih tehnologija.

Glavni cilj konferencije je privlačenje svetskih lidera naučno-tehničkog progresa za razmatranje naprednih tendencija i perspektiva razvoja primenjene nauke. Na forumu su predsavljeni >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << inovacioni projekti i stručni referati o najaktuelnijim pravcima u oblasti energetske efikanosti i IT-tehnologija. Stručnjaci takođe razmatraju aktuelnost postojećih projekata i potražnju za njima.

Energetika i informacione tehnologije ulaze u pet prioritetnih pravaca modernizacije, koje je označio predsednik Medvedev, objavljujući 2010. godine planove za otvaranje centra za inovacione tehnologije u Rusiji. Predsednik države je istakao da će se radovi ovde takođe obavljati u oblasti telekomunikacija, biomedicinskih, kosmičkih i nuklearnih tehnologija.

Doneta je odluka da se ruski analog američke „Silikonske doline" gradi u podmoskovskom Skolkovu. Ovde će se uskoro pojaviti inovacioni grad, koji treba da postane najveći istraživački poligon nove ruske ekonomske politike, kaže predsednik fonda „Skolkovo", veliki ruski biznismen Viktor Vekselberg.

U principu, treba shvatiti da gradimo sredinu za podršku inovacionih procesa. Glavni element sredine biće obrazovno-istraživački centar, ili kako ga mi zovemo, Skolkovski tehnološki institut. Odnosno, to će biti kovačnica upravo onih kadrova, nosilaca intelekta, koji će kasniej stvarati nove investicione projekte i unapređivati novi investicioni biznis

U Skolkovu će biti stvoreni posebni uslovi za naučno-istraživački rad, a takođe za praktično ovaploćenje novatorskih ideja. Veliki državni projekat već su podržali vodeći instituti Ruske akademije nauka, koji su potpisali ugovore o saradnji s fondom „Skolkovo", kao i velike međunarodne kompanije, kao što su Nokia, Microsoft, Siemens i Boeing. Jedno od glavnih dostignuća u ovom trenutku je to što je već počeo realan odabir projekata, koji će se realizovati na politonima inocentra. Međutim, ono što je glavno to je da „Skolkovo" pomaže da se stvori nova ideologija savremene ekonomije, izjavio je na otvaranju konferencije u Sankt-Peterburgu jedan od predsednika naučnog saveta „Skolkovo", dobitnik Nobelove nagrade Žores Alferov.

Za mene Skolkovo nije mesto, to je izvesna ideologija, koja treba da se razvija u celoj Rusiji. Neka tamo bude, na primer, dobar otvoreni univerzitet ili biznis-inkubator. Međutim, to ne znači da svi treba da žive u Skolkovu. Skolkovo je ideologija razvoja, slična onoj koja postoji u Silikonskoj dolini – da se zarađuje na naučnim projektima. Ista ova ideologija se postavlja u temelj Skolkova

Nezavisni stručnjaci dolaze do istog zaključka: da bi modernizacija ekonomije postala nepovratna, ideologiju „Skolkova" treba proširiti na celu Rusiju. Drugim rečima, treba stvoriti uslove za razvoj u Rusiji inovacionih kompanija svetskog nivoa. Kako to da se učini – razmatraju učesnici na međunarodnoj konferenciji, koja je otvorena u severnoj prestonici Rusije.

Izvor: Golos Rossii, foto: RIA Novosti

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.