Sintesajzer otkriva ukus hrane sa TV ili interneta

Izvor: Politika, 20.Jan.2014, 23:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sintesajzer otkriva ukus hrane sa TV ili interneta

Napravljena elektroda koja može da proizvede ukus slane, slatke, gorke i kisele hrane

Posvećenost virtuelnoj realnosti uskoro bi mogla da bude mnogo ukusnija, jer digitalni simulator može da prenese ukus virtuelne hrane i pića na jezik. To znači da bi zavisnici od kompjuterskih igara i istraživači virtuelne realnosti mogli da „probaju” hranu koju vide na monitoru.

Novi izum zove se sintesajzer. Ovaj uređaj napravila je ekipa koju predvodi Nimeš Ranasinge >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << iz Nacionalnog univerziteta Singapura. Tehnolozi veruju da će TV gledaoci jednog dana moći da probaju hranu koja se sprema na malim ekranima, što znači da ćete imati mogućnost da u svojoj kući osetite ukus jela koje kuva Džejmi Oliver tokom svoje emisije.

Stručnjaci su utvrdili da elektroda koja može da proizvede ukus slane, slatke, gorke i kisele hrane može da poboljša igranje igrica i zdravlje ljudi. Signali koji proizvode četiri dobro poznate komponente ukusa – slano, slatko, kiselo i gorko, prenose se kroz srebrne elektrode dodirujući vrh jezika. Promenljiva strujanja i blage promene u temperaturi, koju kontrolišu poluprovodnici koji se brzo zagrevaju i hlade, mogu da prevare receptore ukusa. Naučnici su otkrili da nenasilna električna i termalna simulacija vrha jezika uspešno stvara primarne senzacije ukusa. Ovaj uređaj još uvek nezgrapno deluje, ali kada se prepravi moći će da utiče na korisnika čak i kada su mu usta zatvorena. Predstavljen je i na ACM multimedijskoj konferenciji u Barseloni u novembru 2013, jednom od najvećih skupova svetskih računarskih udruženja, i dobio je odlične ocene.

Ranasinge očekuje da će uređaj moći da se primeni i za poboljšanje čovekovog zdravlja. Dijabetičari bi mogli da koriste sintesajzer za simulaciju slatkog ukusa a da ne povećavaju nivo šećera u krvi. Ljudi oboleli od raka mogli bi da uz ovu spravu poboljšaju ili obnove oslabljeno čula ukusa tokom hemoterapije.

Uz sintesajzera, tim naučnika napravio je i „digitalnu lizalicu”. Ona, bez šećera, izaziva stalni slatki ukus. Ista ekipa istraživača razvila je i TOIP – protokol ukusa preko interneta za „prenos ukusa”. Ovo je format podataka koji olakšava prenošenje informacija o stvaranju različitih ukusa preko elektrode. 

Kada je reč o igranju video-igara, novi izum mogao bi da predstavlja pravu nagradu za pobednika. Recimo, ako takmičar osvoji nivo, dobija slatku, kiselu ili mint nagradu. Ako ne uspe, može da ga zadesi kazna – gorki ukus. Pride, izum bi sladokusce odvikao od slatkih pića, smatra Dženifer Korniš sa Univerziteta Mekveri u Sidneju u Australiji. Ona upozorava da preterano konzumiranje slatkih pića može da dovede do promena na mozgu, a to prouzrokuje Alchajmerovu bolest ili rak. A simulator ukusa može da deluje da se umanje, pa i eliminišu posledice preterane upotrebe šećera. Istovremeno, uživanje u slatkom, ostaće isto!

Br. J.

objavljeno: 21.01.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.