Prezentacija „Skolkova“ Italiji uspešna

Izvor: Vostok.rs, 16.Jul.2011, 14:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prezentacija „Skolkova“ Italiji uspešna

16.07.2011. -

Kod naučnika i preduzimača u Italiji sve veće interesovanje privlači ruski naučno-inovacioni centar „Skolkovo". Njegova prezentacija u Rimu je bila uspešna, smatra učesnik u ovom događaju, dopisnik „Glasa Rusije" Niva Mirakjan.

Prezentacija „Skolkova" u Italiji je peta po redu. Slične manifestacije su već održane u Izraelu, Francuskoj, Austriji i Belgiji. U Rimu je „roud-šou" najčuvenijeg ruskog projekta povezanog s perspektivama >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << modernizacije zemlje održan uz podršku MIP Italije i Asocijacije italijanskih industrijalaca.

Prezentaciju je vodio predsednik fonda „Skolkovo", poznati biznismen i mecena Viktor Vekselberg. Cilj manifestacije je privlačenje za projekat vodećih italijanskih kompanija po 5 ključnih smerova ili klastera. To su: energetska efikasnost, atomske tehnologije, kosmos, biomedicina i informacione tehnologije. I tako velike kompanije kao što je Poste Italiane i Finmeccanica već su nastupile s konkretnim predlozima za saradnju.

Daniel Krauz, zamenik direktora Asocijacije italijanskih industrijalaca istakao je važnost i potrebu projekta „Skolkovo". On smatra da je to vrlo dostojan pligon za produbljivanje italijansko-ruskih odnosa. Italija takođe može dati svoj doprinos razvoju međunarodne saradnje u okviru ovog projekta. Viktor Vekselberg je sa svoje strane uveren: može se reći da je Italija perspektivan partner na poligonu „Skolkova":

Želeo bih da istaknem da su na spisku učesnika današnje manifestacije upravo one kompanije koje su došle s konkretnim predlozima. Spisak učesnika čini preko 50 kompanija. I naši rukovodioci klastera već danas su nakon diskusija sačinili spisak i razmenili informacije s kompanijama – potencijalnim partnerima. Glavna rečenica koja se čula na prezentaciji jeste da već sutra počinjemo zajedno da radimo.

Viktor Vekselberg je posebno istakao da će se saradnja graditi na osnovama međusobne zainteresovanosti i obostrane koristi. On je saopštio da je status rezidenta „Skolkova" dobilo već 90 kompanija, ugovori o saradnji su zaključeni s 20 vodećih svetskih kompanija, za projekat je angažovano 40 ruskih instituta, 20 univerziteta, najveće ruske kompanije.

Sa svoje strane, državni stats-sekretar MIP Vinčenco Skoti je izjavio da će italijanske vlasti biti posrednici između preduzimača, naučnih centara u Italiji i fonda „Skolkovo". Već u najskorije vreme strane se nadaju da će zaključiti prve ugovore i sporazume o saradnji.

Izvor: Golos Rossii, © kollaž: «Golos Rossii»

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.