Postoji li u Sunčevom sistemu planeta veća od Jupitera?

Izvor: Vesti-online.com, 31.Jul.2013, 09:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Postoji li u Sunčevom sistemu planeta veća od Jupitera?

U medijima se neprestano obnavlja priča o hipotetičkoj planeti Tihe, gasovitom divu, četiri puta masivnijem od Jupitera i 500 puta udaljenijem od Neptuna, čije su moguće postojanje prvi 1999. godine najavili astrofizičari Džon Matiz, Patrik Vitman i Danijel Vitmir s univerziteta u Lafajetu.

Brojni poklonici ideje o misterioznoj devetoj planeti Tihe, Nibiru, Nemezis, Herkolubus ili Planeti X, kako već ko voli da je zove (iako to nisu sve nazivi za isto hipotetičko telo), >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << uvereni su da takav svet postoji. Neki čak smatraju da NASA i astronomi drugih agencija i institucija skrivaju podatke koji to potvrđuju.

Šta o tome kažu stručnjaci i činjenice? Neki astronomi već su izrazili sumnju u postojanje Tihe. Matiz i Vitmir su nedavno sami revidirali informacije o kretanju kometa i objavili da bi podaci koji će potvrditi ili opovrgnuti postojanje tajanstvenog sveta trebalo već da budu u bazi podataka što ih je prikupio NASA-in svemirski teleskop WISE.

Prema NASA-inim stručnjacima, analiza podataka WISE-a, potrebna za eventualne konačne zaključke o Tihe, trebala bi da bude dovršena krajem 2013. Budući da je WISE snimao celo nebo u dva navrata u razmaku od šest meseci, kretanje velikog tela poput Tihe trebalo bi da se vidi na snimcima.

Na pitanje zašto hipotetička planeta nije već ranije otkrivena, NASA-ini astronomi odgovaraju da bi ona mogla biti previše hladna i bleda da bi se otkrila teleskopima koji tragaju u vidljivom delu spektra. Vrlo osetljivi infracrveni teleskopi mogli bi da ga pronađu, ali samo ako se okrenu u pravom smeru. WISE je prvi vrlo osetljiv infracrveni teleskop koji je snimao nebo u svim smerovima.

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Postoji li u Sunčevom sistemu planeta veća od Jupitera?

Izvor: Dzungla.org, 31.Jul.2013

U medijima se neprestano obnavlja priča o hipotetičkoj planeti Tihe, gasovitom divu, četiri puta masivnijem od Jupitera i 500 puta udaljenijem od Neptuna, čije su moguće postojanje prvi 1999. godine najavili astrofizičari Džon Matiz, Patrik Vitman i Danijel Vitmir s univerziteta u Lafajetu.. OpširnijeVesti...

Nastavak na Dzungla.org...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.