Novi dokaz zašto je manje antimaterije

Izvor: Politika, 25.Apr.2013, 23:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi dokaz zašto je manje antimaterije

U CERN-u otkrivena četvrta subatomska čestica koja „preferira” materiju, što će pomoći razumevanju jedne od velikih zagonetki fizike

Veliki atomski sudarač u laboratoriji nadomak Ženeve zatvoren je na dve godine zbog remonta, ali naučnici i dalje rade na analizi podataka i upravo su otkrili novi razlog za očigledan nedostatak antimaterije u kosmosu.

Detektor Velikog hadronskog sudarača (LHC), u centru Evropske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN), >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << pratio je raspad čestica poznatih kao Bs mezoni. Mezoni su subatomske čestice sastavljene od jednog kvarka i jednog antikvarka. Tim istraživača, koji radi na podacima LHC-a, objavio je da je Bs mezon četvrta subatomska čestica koja „preferira” materiju u odnosu na antimateriju.

Do otkrića se došlo u jednom od četiri velika eksperimenta koji se vrše u LHC-u. Sudarajući protone u ovom uređaju, naučnici su stvorili uslove koji su postojali neposredno posle Velikog praska. To je podrazumevalo i kreiranje čestica antimaterije. Svaka čestica za koju znamo ima „antimaterijskog blizanca” koji je u svemu identičan, osim što ima suprotan električni naboj.

Naučnici su otkrili da se neke čestice antimaterije raspadaju mnogo brže nego njihovi parnjaci u materiji – svaki četvrti Bs mezon u antimateriji se raspada brže nego njegov parnjak u materiji.

Opažanje narušavanja CP (naelektrisanja čestica) simetrije mezona pomaže da se reši jedna od velikih zagonetki fizike – zašto u univerzumu nema više antimaterije. Naučnici veruju da je prilikom Velikog praska stvorena jednaka količina materije i antimaterije. Ali, naučnike danas zbunjuje činjenica da je materija preovlađujuća.

„U trenucima posle Velikog praska materija i antimaterija su se stalno sudarale i uništavale jedna drugu. Zbog neznatnih razlika između njih, materija je preživela, a antimaterija nije. Univerzum je sastavljen od milijarditog dela materije stvorene u Velikom prasku, dakle mi smo milijarditi deo koji je preostao pošto je antimaterija uništila ostalo. Sada imamo prvi dokaz narušavanja CP simetrije kod Bs mezona. To je veoma uzbudljivo, jer su nam se predviđanja ostvarila”, objasnila je za londonski „Telegraf” fizičarka Tara Širs sa Univerziteta u Liverpulu, koja je učestvovala u eksperimentima.

Pjerluiđi Kampana, portparol istraživačkog tima koji je do najnovijeg otkrića došao analizom podataka iz 70 triliona kolizija protona tokom jednog od četiri eksperimenta, izjavio je da je otkriće bilo predviđeno standardnim modelom fizike, ali da pojedina interesantna odstupanja zahtevaju dodatna detaljna proučavanja.

Prvo otkriće asimetrije između materije i antimaterije u raspadu subatomskih čestica donelo je američkim naučnicima Džejmsu Kroninu i Valu Fiču Nobelovu nagradu za fiziku 1980. godine.

J. J. K.

objavljeno: 26.04.2013.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.