Neverovatno: Pronašli kiseonik na Saturnovom mesecu

Izvor: Vesti-online.com, 09.Mar.2012, 12:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neverovatno: Pronašli kiseonik na Saturnovom mesecu

Kiseonik je detektovan u gornjoj atmosferi Saturnovog meseca Diona jednog od 62 nebeska tela koja orbitiraju oko šestog “kamena” oko Sunca.

Do ovog otkrića je došao instrument na letelici “Kasini” – koja je lansirana 1997. godine – koji se zove “Kasini plazma spektrometar”, tokom preletanja ovog meseca 2010. godine.

Ovaj maleni mesec je tek 1,126 kilometara prečnika, i izgleda da je načinjen od gustog leda koji okružuje malo jezgro. Oko Saturna obiđe >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << na svaka 2.7 dana i neprestano je bombardovan jonima koje izbacuje snažna magnetosfera njegove planete. Oni udaraju u površinu Diona, oslobađajući molekularne jone kiseonika, da bi ih Saturn ponovo usisao usled ka sebi.

- Koncentracija kiseonika u Dionovoj atmosferi je otprilike slična onoj koju možemo da nađemo na nekih 500 kilometara iznad Zemlje – kaže Robert Tokar, istraživač iz Nacionalne laboratorije Los Alamosa.

- To nije dovoljno da podrži život, ali je definitivno primer procesa u kome se kiseonik stvara na zaleđenim nebeskim telima koja su bombardovana naelektrisanim česticama ili fotonima sa Sunca ili bilo kog izvora svetlosti koji se nalazi u blizini – dodaje on.

Naučnici – koji nisu verovali ni da je Dion dovoljno veliki da podrži egzosferu – sada kopaju po podacima koje je skupio “Kasini” kako bi pronašli još neke podatke koji bi im mogli pomoći u potrazi za živim svetom van naše “domaće” planete.

Neki od njih smatraju da bi na mesecu koji ispod površine ima vodu, kao što je slučaj sa Jupiterovim satelitom Evropa, molekularni kiseonik kombinovan sa ugljenikom u potpovršinskim jezerima mogao imati blokove životnog prostora: iako su istraživači sa Univerziteta Južne Floride objavili da su Evropini okeani isuviše kiseli za tako nešto.

“Kasini” se sada okreće ka drugom Saturnovom mesecu, Enkeladusu: jednom od najsjajnijih objekata u našem solarnom sistemu, koji reflektuje gotovo svu svetlost koju prima, zahvaljujući površini od ledenih kristala. Šta će tamo otkriti, saznaćemo nažalost tek kroz nekoliko godina.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.