Naučnici u problemu: Zbog kriptovaltuta ugrožena potraga za vanzemaljcima

Izvor: Vesti-online.com, 18.Feb.2018, 05:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naučnici u problemu: Zbog kriptovaltuta ugrožena potraga za vanzemaljcima

Nedostatak grafičkih karti na tržištu računarske opreme, kao i njihovo poskupljenje, izazvani povećanim intresovanjem za rudarenje kriptovaluta, ne pogađaju samo gejmere i obične korisnike računara.

Naučnici i istraživači koji se bave praćenjem i osluškivanjem signala iz Svemira, muku muče da dođu do neophodnog hardvera, koga je, usled globalnog "ludila" izazvanog rudarenjem kriptovaluta, sve teže nabaviti.

Naučnici okupljeni u organizaciju SETI (Search >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << For Extraterrestrial Life) ističu da ne mogu da pronađu grafičke čipove koji su im ključni za dalji rad, budući da uskoro planiraju da pokretnu još dva posmatranja.

- Mi bismo želeli da koristimo najnovije grafičke procesore, ali ne možemo da ih nabavimo. A to ugrožava našu potragu za vanzemaljskim životom. To je potpuno novi problem, koji se dešava samo sa narudžbinama koje smo pokušali da obavimo u poslednjih nekoliko meseci - izjavio je šef istraživanja SETI-ja Den Verthajmer za BBC.

Istraživači SETI-ja grafičke karte koriste za simultano skeniranje što je moguće većeg broja komunikacionih frekvencija, a samo njihov centar u Berkliju raspolaže sa 100 snažnih GPU procesora.

- Mi imamo novac, kontaktirali smo prodavce i distributre, ali je odgovor koji smo dobili da oni jednostavno nemaju na raspolaganju grafičke karte - ističe Verthajmer.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.