Naučnici razgovarali s pacijentima u trajnoj komi

Izvor: Vesti-online.com, 10.Nov.2011, 22:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naučnici "razgovarali" s pacijentima u trajnoj komi

Dvosmerna "konverzacija" sa ljudima u trajnom vegetativnom stanju biće moguća zbog otkrića da EEG može da očitava njihove moždane aktivnosti, tvrde britanski i belgijski neurolozi. Oni su otkrili da neki od pacijenata u trajnoj komi uspevaju da razumeju šta im se govori i slede sugestije da razmišljaju o određenim stvarima. Naučnici se nadaju da će ovo otkriće u potpunosti promeniti način nege pacijenata u komi.

Tokom istraživanja 16 pacijenata bolnice Adenbruk u Kembridžu >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << i Univerzitetske bolnice u Liježu zamoljeno je da zamisli pomicanje svoje desne ruke i nožnih prstiju desne noge.

Njihovi moždani talasi praćeni su EEG-om koji je izmerio aktivnost neurona. Nakon toga 12 volontera učinilo je isto. Čak troje od 16 komatoznih pacijenata pouzdano je ponavljalo zamišljanje pokreta iako je njihovo telo oduzeto.

Glavni cilj istraživanja bio je da se utvrdi da li EEG, koji je mnogo jeftiniji i mobilniji, beleži moždanu aktivnost komatoznih pacijenata jednako dobro kao i magnetna rezonanca.

Istraživanje je pokazalo da su očitavanja EEG-a uspešna, ali je onda otkriveno nešto novo.

Upotrebom EEG-a kao i drugih, mnogo skupljih aparata, može se poprilično precizno otkriti prikrivena svest pacijenata u trajnom vegetativnom stanju i poboljšati njihova nega, a sa nekima od njih na taj će se način moći ostvariti "rutinska dvosmerna komunikacija".

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.