Naučnici prave viruse za kontrolu mozgova

Izvor: Vesti-online.com, 20.Dec.2011, 09:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naučnici prave viruse za kontrolu mozgova

Dan kad će hakovanje ljudskog mozga postati svakodnevica, baš kao što je to danas slučaj s kompjuterima, sve je bliži, tvrde naučnici. Oni navode da je sintetička biologija otišla toliko daleko da će vrlo brzo biti u mogućnosti da napravi viruse koji će upravljati ljudima.

Budući da ljudsko znanje o DNK nanotehnologiji i biomolekularnom računanju rapidno raste, zaštita bezbednosti mozga mogla bi da bude prioritet u 21. veku.

Sintetička biologija, iako je >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << još u povoju, postala je jedna od najmoćnijih formi tehnologije u svetu. Međutim, mnogi strahuju da bi igre naučnika sa genetikom i raznim oblicima života mogle da izmaknu kontroli i otvore vrata novom dobu - dobu bio-hakovanja i bio-terorizma.

Naučnici objašnjavaju da bakterije i virusi iz prirode čine da ljudi budu bolesni, ali na neki način i određuju ponašanje domaćina. Oni manipulišu hemijskim jedinjenjima u ljudskom telu, a ako ih neko programira da šalju određene "agente“ u mozak, bio-programer može da preuzme kontrolu nad ponašanjem njegove žrtve.

- Prisustvujemo začecima sintetičke biologije. Osnovni zadaci poput dekodiranja, ubacivanja delova DNK i njihovog izbacivanja, kao i relativno uspešni pokušaji kloniranja, sada su maksimum u nauci. Međutim, osamdesetih je kompjuterska tehnologija takođe bila u povoju. Tada niko nije mogao da veruje da će za 20 godina neko nad kompjuterom imati moć veću od one koju ima njegov vlasnik, ali i najbolji programer - navodi Endru Hesel sa Univerziteta Singulariti u NASA istraživačkom kampusu.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.