Naučnici: Na Marsu nema života

Izvor: Vesti-online.com, 22.Dec.2017, 06:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naučnici: Na Marsu nema života

"Efekat sunđera" na površini Crvene planete učinio je da ona postane suva i nepogodna za razvoj i opstanak živih bića, prenosi Independent.

Mars je postao nenaseljiv kada je njegova kora apsorbovala vodu sa njegove površine, zaključili su naučnici sa Oksforda.

Novo istraživanje pokazalo je da je ova planeta do pre tri milijarde godina bila prekrivena vodom, baš poput Zemlje. Ali, Mars je danas pust i suv.

- Voda na Marsu reaguje sa sveže eruptiranom >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << lavom koja kasnije postaje njegova kora, što rezultuje efektom nalik sunđeru. Hemijske reakcije između vode i lave dovele su do izmena u mineralnom sastavu stena i učinile Crvenu planetu nepogodnim mestom za život - izjavio je doktor Džon Vejd, vodeći autor studije objavljene u magazinu Nejčer.

Najveća razlika između Marsa i Zemlje, navodi naučnik, jeste što kora Marsa sadrži više gvožđa.

Njegove stene takođe mogu da zadrže 25 odsto više vode u odnosu na stene na Zemlji.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.