Nanotehnologije na ruski način

Izvor: Vostok.rs, 28.Okt.2011, 23:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nanotehnologije na ruski način

28.10.2011. -

Rusko tržište nanotehnologija postaje jedno od najprivlačnijih u svetu. U zemlji su stvoreni idealni uslovi za razvoj ove grane, zato što su za to zainteresovani ne samo naučnici i biznismeni, već i vlasti. O tome govore gosti 4. Međunarodnog formua o nanotehnologijama Rusnanoteh-2011.

Na forumu Rusnanoteh-2011. svoje projekte su predstavile kompanije iz 10 zemalja sveta. Po tematici oni obhvataju sve oblasti gde se primenjuju nanotehnologije: od medicine >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << do proizvodnje specijalnih materijala. Prvi put ovu izložbu posetila je delegacija španske kraljevine. U nju su ušli predstavnici 20 haj-tek kompanija, kao i činovnici iz ministarstva nauke i inovacija iz Španskog nacionalnog istraživačkog biroa. Najveću stranu ekpoziciju organizovala je Nemačka. Nemci su redovni gosti ruskog foruma i tradicionalni parnteri ruskih kompanija. Svake godine forum postaje sve bolji i sve zanimljiviji, a nivo razvoja nanotehnologija u Rusiji sve viši, rekao je u intervjuu za Glas Rusije predstavnik nemačke komapnije Vajtek jan Toporski.

Rusija ima vrlo dinamično tržište. Uzimajući u obzir one promene koje su se desile u zemlji za poslednjih 15 godina, Rusiji je pošlo za rukom da napravi atmosferu u kojoj je infrastrukutra za istraživače opremljena po poslednjoj reči, što omogućava da se u kratkom roku izbije na međunarodna tržišta. Ovde se mnogo sredtava finansira u razvoj tehnologija i prodizvodnju raznih produkata. Ali treba razvijati i infrastrukturu. Ipak ono što vidimo ovde, na ovoj izložbi, potvrđuje da se rad u tom pravcu već vodi.

Jedan od glavnih događaja foruma uz učešće stranih gostiju bilo je potpisivanje sporazuma o saradnji između Fonda za razvoj Centra za razrade i komercijalizaciju novih tehnologija, Skolkovskog instituta za nauku i tehnologiju i Masačusetskog tehnološkog instituta. Sada će ove strukture raditi na stvaranju savremenog obrazovnog i istraživačkog centra u Rusiji. Edvard Krouli, predsednik Skolkovskog instituta za nauku i tehnologiju, rekao je da u Rusiji već postoji dobra biznis sredina, snažna naučna baza, ali sada je neophodno sprovesti i revoluciju u obrazovanju.

Naš zadatak nije prosto da izgradimo novi univerzitet, već i da stvorimo novi vid visokoškolske ustanove koji će biti iskonsko ruski, ali takođe sadžati najbolja svojstva stranih unverziteta. U naše vreme univerziteti su dobili novu ulogu – da služe kao osnova ekonomskog rasta i razvoja. I mi smo dobili mogućnost da napravimo univerzitet koji ne samo da će u procesu svog postojanja prerastati u međunarodnu naučnu platformu, već će vršiti i duboka istraživanja i baviti se pripremom visokokvalifikovanih stručnjaka od prvog dana otvaranja.

Da dodamo da je u okviru foruma bio potpisan niz sporazuma između ruskih i stranih kompanija. Na primer, između Rosnano i evrospkom aerokosmičkom korporacijom EADS, kao i Rosnano i korejskom kompanijom Daevu Itnernešnl o sradnji u oblastima kao što su biotehnologije, mikroelektronika, zelene i pametne tehnologije, IT i telekomunikacije, kao i industrija automobila.

Izvor: Golos Rossii, foto: RIA Novosti

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.