Jezera, grebeni i ostrva pod zaštitom Uneska

Izvor: Politika, 25.Jul.2011, 01:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jezera, grebeni i ostrva pod zaštitom Uneska

Na ostrvu Ogasavara živi 195 ugroženih vrsta ptica, kao i kritično ugrožena vrsta slepog miša

Na Uneskovoj listi svetske kulturne baštine od ovog meseca nalazi se još 26 novih dobara, od kojih i tri prirodne celine iz Kenije, Australije i Japana. Zaštitu ove organizacije oni su zavredili ne samo zbog lepote, već pre svega kao staništa ugroženih biljnih i životinjskih vrsta i kao potreba očuvanja biodiverziteta.

Flamingosi na kenijskim jezerima (Fo­to >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << www.tourismworldtravel.com)

Sistem od tri međusobno povezana jezera u Keniji – Bogorija, Nakuru i Elementaita, površine oko 320 kilometara kvadratnih, dom je 13 globalno ugroženih vrsta ptica i jedno je od mesta u svetu sa najvećom raznolikošću ptičjih vrsta. Neke od tih ugroženih vrsta hrane se i gnezde isključivo na ovom mestu koje je, takođe, i stanište mnogih divljih životinja poput žirafa, lavova, geparda, nosoroga.

Ogasavara: grupa od tridesetak ostrva

Ningalu, koralni greben na krajnjem zapadu Australije, najduži je greben tog kontinenta i jedini veliki greben u neposrednoj blizini kopna. Zaštićeni kompleks sastoji se od vodene i kopnene površine od oko 6.000 kilometara kvadratnih, a u njemu žive pojedine retke morske vrste, pre svega morske kornjače. Ova prirodna lepota, koju godišnje poseti više od sto hiljada turista, značajna je i zbog rasprostranjene mreže pećina i podvodnih vodotokova.

Ostrva Ogasavara u Japanu, grupa od više od 30 ostrvaca ukupne površine 73 kvadratna kilometra, nude raznolike i po lepoti jedinstvene pejzaže i dom su bogatog životinjskog sveta. Zbog raznovrsne flore i faune kakva se retko gde u svetu može naći, ova ostrva nazivaju i Galapagos istoka. Od 447 biljnih vrsta koliko ih je pronađeno na ovim ostrvima vulkanskog porekla, čak trećina je endemska, odnosno mogu se naći samo ovde.

A. M.

objavljeno: 25.07.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.